1 min. čitanja

Prihod od lovnog turizma nije zanemariv - U istarska lovišta vratili su se Talijani

Prihod od lovnog turizma nije zanemariv - U istarska lovišta vratili su se Talijani
Foto: Pixabay

Nakon pandemije polako se oporavlja i lovni turizam. U istarska su se lovišta vratili Talijani koji sada dolaze u lov na šljuke. Nisu to neki veliki brojevi, no u ovo zimsko, za turizam škrto doba, svaki zarađeni euro veseli.

Teren oko Šišana, Valerio i Moreno dobro poznaju. U lov ovamo dolaze više od 20 godina.

- Dolazim zbog onoga što najviše volim - a to je lov na šljuke. Ovdje ih ima, lovišta su dobra, pogodna i za rad s mlađim psima - naglašava Valerio Piazol, lovac iz Italije.

Kako bi kod nas smjeli loviti - stranci moraju platiti kotizaciju lokalnom lovačkom društvu, angažirati domaćeg - lovca pratitelja, no prije svega kupiti iskaznicu Hrvatskog lovačkog saveza. S početkom ove lovne godine tu ima promjena.

- Cijena je godišnje iskaznice za lov sa 66 porasla na 300 eura. Riječ je o povećanju od 350%. Mislim da je to pretjerano - naglasio je Moreno Vaciloto, lovac iz Italije.

Uz poskupljenje lovačkih iskaznica, na dolazak lovaca utječe i blaga zima.

- Kod nas recimo dolaze stranci loviti šljuke. Zima kao što je ova jako negativno utječe na selidbu ptica- šljuka jer ona nije kao lastavica da se seli 6 mjeseci i tu se dođe gnijezditi. Ona se seli kad nema hrane - govori Augusto Dobrani, lovac, Šišan.

Manje je divljači, pa i lovaca. Prošle je godine u Istri bilo oko 1200 stranih lovaca. Prije pandemije - više.

- Činjenica je da je putem lovačkog saveza Istarske županije godišnje izdavano i preko 1800 lovnih karata , od ukupno 7,8,9 tisuća karata koje su izdane na području Republike Hrvatske - rekao je Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije.

A oni koji dolaze popunjavaju smještajne objekte, posjećuju lokalne restorane.

- Dobri su, bogatuni su, imaju novaca i dobri su potrošači. Malo kad jedu divljač, ali pojedu dobru ribu - kaže Dušan Černjul, ugostitelj.

Prihod od lovnog turizma nije zanemariv. Procjenjuje se da u Istri strani lovci godišnje potroše oko 2 milijuna eura, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.