2 min. čitanja

Priča o kruzeru koji je posjetio Dubrovnik dva puta, nakon čega ga je dohvatila tragična sudbina

Priča o kruzeru koji je posjetio Dubrovnik dva puta, nakon čega ga je dohvatila tragična sudbina
Foto: alchetron.com

Brod SS Conte Rosso posjetio je Dubrovnik kao kruzer, a u ratnom vihoru je torpediran i potopljen blizu Sicilije.

Talijanska brodarska kompanija Lloyd Sabaudo iz Genove je u škotskom brodogradilištu William Beardmore & Co. u Dalmuiru kod Glasgowa naručila putnički brod od 18500 bruto tona. Novogradnja broj 611 porinuta je u more 10. veljače 1921. godine kao linijski transatlantik imena CONTE ROSSO, piše Dubrovački dnevnik.

Bio je dug 178 i širok 22,4 metara kojemu su četiri parne DRG turbine proizvedene u istom brodogradilištu ukupne snage 18500 KS preko dvije propele omogućavale plovidbu brzinom od 21 čvora.

Dobio je ime po Amadeu VII, grofu od Savoje, rođenom 1360. godine, poznatijem po nadimku Crveni grof. Mogao je uz 442 člana posade prihvatiti 208 putnika u prvom, 268 u drugom, 1180 u trećem razredu te je mogao ukrcati 1500 tona tereta. Bio je to najveći talijanski transatlantik izgrađen nakon Prvog svjetskog rata s najluksuznijim interijerom za potpuni luksuz putnika u prvoj klasi.

Foto: Wikimedia

Na prvu plovidbu CONTE ROSSO polazi 17. svibnja 1922. iz Genove za New York  na kojoj plovi do 1928. godine, kada brod blizanac CONTE VERDE preuzima tu liniju, a CONTE ROSSO plovi prema Buenos Airesu u Argentini.

Nakon 1932. plovi za novog brodara Flotte Riunite u liniji iz Trsta prema Bombaju i Šangaju. Godine 1934. ga kupuje Lloyd Triestino, ali već 1935. je rekviriran od strane talijanske vlade za potrebe prijevoza talijanskih vojnika prema Etiopiji u Drugom Italo- Etiopijskom ratu koji je trajao do 1937.godine.

Iste godine, CONTE ROSSO vraća se u transatlantske linijske plovidbe i povremeno plovi kao kruzer. Dana 12. kolovoza 1937. godine usidrio je između Lokruma i gradskih mira sa 558 putnika i 379 članova posade, kao još jedan od mnogih velikana svjetskih mora koji u svojim plovidbama nisu propustili posjetiti i Dubrovnik.

Zanimljivo je spomenuti program putovanja agencije CIT iz 1938. u kojemu je objavljen polazak broda CONTE ROSSO 16. srpnja u 11 sati iz Trsta s ticanjem luka: Port Said, Rodos, Faliraki (Atena), Bengazi, Tripoli, Catania, Dubrovnik i Venecija te povratkom u polaznu luku Trst 30. srpnja u 9 sati ujutro.

Početkom Drugog svjetskog rata, talijanska vlada ponovo rekvirira brod i preuređuje ga u brod za transport vojnika i opreme. Nažalost, CONTE ROSSO nije više dugo plovio.

Prevozeći preko 2700 vojnika iz Napulja prema libijskom Tripoliju 24. svibnja 1941. godine navečer u vodama oko Siracuse susreće ga britanska podmornica HMS UPHOLDER (P37) koja ga u neravnopravnoj borbi šalje na morsko dno. Tom prigodom život je izgubilo 1212 talijanskih vojnika.

Foto: Wikimedia

Ista podmornica HMS UPHOLDER (P37) je kasnije potopila i talijanske transatlantike NEPTUNIU i OCEANIU, ali je i nju već sljedeće 1942. godine talijanska torpiljarka PEGASO poslala na morsko dno. Tako je u vodama oko Sicilije završio CONTE ROSSO, elegantni talijanski putnički linijski brod i kruzer, piše Dubrovački dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.