4 min. čitanja

Pribor za ribolov iz barke i za ribolov s obale nisu isti

Pribor za ribolov iz barke i za ribolov s obale nisu isti
Foto: Pixabay

Premda velik broj ribolovaca ima vlastite barke ili pak u ribolov odlaze s prijateljima koji imaju barke, puno je ribolovaca koji love s obale. No važno je naglasiti kakao dobar dio tih obalnih ribolovaca ne lovi s obale zato što mora već zato što to vole. A pribor za ribolov iz barke i za ribolov s obale, premda vrlo slični, nipošto nisu isti.

Bilo bi lijepo kad bi postajao neki univerzalni pribor koji bismo mogli koristiti u svim tehnikama, no svaka tehnika nosi svoje zakonitosti, kazuje Boris Bulić za Radio Zadar.

U obalnom ribolovu su te razlike najizraženije kroz štapove, naprosto zato što su oni najuočljiviji. No jednako važne, ako ne i važnije su role koje nipošto ne mogu biti nasumično odabrane.

Izbor role za lov s obale nikada nije jednostavan posao. Osim cijene koja je uvijek previsoka, važan detalj je svakako osnovna namjena. Nažalost mnogi role kupuju rukovodeći se njihovom bojom i veličinom što su zapravo uglavnom modni detalji.

S obzirom na najčešće korištene obalne tehnike tako i role možemo svrstati u tri osnovne grupacije – role za varaličarenje, role za ribolov na fermu i role za ribolov beach ledgering ili surfcasting tehnikama od koji svaka ima tipične odgovore na jednako tipične zahtjeve koje nameću tehnika i disciplina.

Role za spinning moraju biti brze, dobro uležištene i vrhunski usklađene, izrađene od kvalitetnih materijala, otpornih na agresivno morsko okruženje. Role u spinningu su izložene naporima više nego i u jednoj drugoj tehnici prvenstveno zbog neprestanog rada. U nekih desetak sati ribolova, rola u klasičnom ribolovu čekanjem odraditi će efektivno možda sat, sat i pol dok će spin-rola za isto vrijeme imati sigurnih osam, a možda i više sati rada naprosto zato jer se neprestano vrte..

Treba obratiti pažnju na još dvije važne stavke – rola za spinning mora imati lako dostupnu i finopodesivu kočnicu te brz prijenos, ne ispod 5,1:1.

Osim toga, ove role svojom težinom moraju odgovarati dimenzijama štapa što se lako može uskladiti. Dovoljno ih je montirati na štap pa podmetnuti kažiprst pod gornji dio stope role i tako pribor doslovno staviti u vagu. Ako je sve kako treba štap bi trebao zauzeti vodoravan položaj.

A najpopularnije role za ribolov na fermu su role sa slobodnim hodom špule. Veličina rola ovisi prvenstveno o veličino očekivane lovine. Tako su okvirno rečeno, role za fermu namijenjenu zubacu veličine 70, dok su one za fratre veličine 30.

Pri odabiru rola za fermu ponajprije treba obratiti pažnju na kvalitetu kočnice koja ne smije nekontrolirano i neželjeno proklizavati, snagu role te pogonsku ručicu koja mora biti robusna, dovoljno velika i ergonomski oblikovana. Prijenosni omjer kod ovih rola može biti nešto manji nego kod spinnerskih, recimo 4:1, jer je kod ribolova na fermu na prvom mjestu ipak taktičko korištenje snage.

Role za surfcasting ili beach ledgering su zapravo klasične surf role s visokom konusnom špulom, sporijim prijenosom, velikom snagom i savršenim mehanizmom za slaganje strune poput sada već pomalo zastarjelog worm shafta ili aero wrapa.

Budući da se u ovoj tehnici štap uglavnom drži u ruci uz tek povremena odlaganja, većina je ribolovaca sklonija lakšim modelima.

A budući da se nerijetko radi sa strunama malih promjera, kvalitetna, lako dostupna prednja kočnica je imperativ.

Ove role ne moraju biti velike. Dapače, i s manjim se rolama u kombinaciji s bacačkim upredenicama i kvalitetnim štapovima s lakoćom postižu daleki izbačaji što je kod ove tehnike jako bitna stavka.

Važno je samo da dobro slažu strunu i da imaju visoke, lagano konusne i plitke kaleme s kojih struna lagano i bez otpora može sići.

Boris Bulić

PROČITAJTE JOŠ:

RIBOLOVCI POČETNICI Starter pack za ribolov štapom
Ako ste čuli kako ribolov štapom može biti zabavan (i koristan za vaše zdravlje), možda se želite isprobati u ovom hobiju ali niste sigurni gdje i kako započeti. Prvi korak (ako nemate prijatelja ribiča koji vam može posuditi nešto opreme) je da pribavite svoj prvi pribor za ribolov štapom. Spoznaja
Tradicionalni noćni ribolov s obale | | Morski HR
Dolaskom toplijih dana mnogi ribolovci, rekreativni ili strastveni, uspješni i oni malo manje uspješni hrle prema moru, te raznim tehnikama, alatima i sistemima pokušavaju uloviti svoju “ribu živ
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.