5 min. čitanja

RIBOLOVCI POČETNICI Starter pack za ribolov štapom

RIBOLOVCI POČETNICI Starter pack za ribolov štapom
Foto: Pixabay

Ako ste čuli kako ribolov štapom može biti zabavan (i koristan za vaše zdravlje), možda se želite isprobati u ovom hobiju ali niste sigurni gdje i kako započeti. Prvi korak (ako nemate prijatelja ribiča koji vam može posuditi nešto opreme) je da pribavite svoj prvi pribor za ribolov štapom. Spoznaja koja je oprema potrebna za početak ribolova štapom može biti zbunjujuća za ribolovca početnika. Ne brinite, mi smo tu da pomognemo.

Pribavljanje početničkog pribora za ribolov štapom je investicija, ali kao početnik u tom hobiju, možda želite zadržati troškove na minimumu i uzeti najpristupačniji pribor koji možete. Prilikom davanja preporuka u nastavku imali smo na umu troškove. Naše preporuke se također temelje na našoj bazi podataka korisnika Morskog ježa koji već posjeduju ovu opremu.

Suzili smo popis na 5 bitnih stvari koje trebaju ribolovcu početniku i uključili sugestije korisnika Morskog ježa za pojedine dijelove opreme.

Štap i rola

Postoji mnogo tipova štapova i rola za različite tehnike ribolova te dizajniranih prema zasebnim namjenama kao što je ribolov iz barke ili sa obale. Za poček, trebate odlučiti da li želite loviti na mamac ili varalicom te sukladno tome odabrati set koji je specijaliziran za ribolov na mamac ili za varalicu. Naša preporuka je izbjeći set koji omogućuje obje tehnike ribolova odnosno nije specijaliziran za nijednu.

Ukoliko vam se sviđa ideja pripreme živog mamca najpovoljnije rješenje na tržištu za ulazak u svijet ribolova i naš prijedlog broj jedan je štap PIONEER DYNAMIC TURNAMENT HEAVY. Cijenom je pristupačan a korisnici ga ocjenjuju pozitivno. Dolazi u nekoliko veličina, djetetu ili odraslom sitnije građe preporučujemo odabir najkraćeg.  Uz taj štap, dobar odabir role bila bi rola PIONEER ENVOY 4000.

Ukoliko vam budžet dopušta ili se ne smatrate potpunim početnikom naša sugestija bi ipak bila kombinacija SUNSET štap TACTICA 420/160 i rola SUNIKA 5506sw za lov s obale. Ako planirati loviti iz broda štap TUBERTINI TALAXA 2,40 i rola DREX 50000.

Ješka

Za ješku (mamac) možete uzeti komadić lignje, dagnju, srdelu, papalinu, kozicu, kruh i sl. što su sve najpristupačniji primjeri. Korisnicima Morskog ježa je dostupna gotova usoljena ješka kao usoljeni rep kozice a na nju se najčešće hvata arbun, fratar, kantar, šarag. Na usoljen bibi se lovi orada (komarča), šarag, fratar. Na usoljenog velikog morskog crva će se zaletiti orada, arbun fratar, pic, kavala, škarpina.

Lov varalicom

Ukoliko vam manipulacija s ješkom nije primamljiva ideja, danas na tržištu postoji golem izbor varalica no trebate obratiti pažnju na izbor opreme te odabrati onu koja je prilagođeni toj tehnici lova. U najpovoljnijoj mogućoj varijanti sugeriramo provjereni štap PIONEER CRAY FISH u kombinaciji s rolom PIONEER MAJESTIC 3000.

Količina zadovoljstva pri lovu štapom raste podizanjem uloga. Skuplji štap u pravilu znači da je korišten lakši i responzivniji materijal. Preporuka korisnika Morskog ježa je štap TUBERTINI INTENSE PRO 5-20g u kombinaciji sa rolom DAIWA LAGUNA LT-3000C.

Odabir najlona

Odabir pravog najlona može biti izazov čak i za iskusnog ribolovca. Najloni dolazi u mnogo različitih boja, težina, materijala i još mnogo toga. Prvi odluku koju ćete morati donijeti je izbor između upredenice, fluorokarbona i monofilamenta. Svaki najlon ima svoju svrhu, a to ćete naučiti kako postajete iskusniji ribolovac. Općenito:

  • Upredenica: jaka i tanka pa pruža manji otpor pri izbačaju, no skuplja je od najlona i lako se mrsi.
  • Fluorokarbonska linija: vrlo ju je teško vidjeti pod vodom što ju čini gotovo nevidljivom za ribe. Otporna na habanje ali ima manju nosivost od monofila.
  • Monofilamentna linija: najlon u klasičnom smislu, višenamjenska linija. Dobar je za sve vrste ribolova. Preferira se za lov s obale gdje je kamenito dno zbog otpornosti na habanje.

Kombinacije s mamcem -odabir najlona

U nastavku su naše sugestije za odabir najlona za svaku preporučenu kombinaciju štapa i role. Uz kombinaciju iz prijedloga br.1 tj. štap PIONEER DYNAMIC TURNAMENT HEAVY i rola PIONEER ENVOY 4000 preporučili bi monofilament PIONEER HURRICANE debljine 0,35mm u pakiranju od 100m/roli.

Njega bi završili sa gotovim predvezom UNO MODEL-C veličina 2. Kod ovog gotovog predveza su korišteni kvalitetni materijali i dobro su izvedeni čvorovi te mu je cijena pristupačna

Ili alternativno izraditi predvez po želji, recimo preko zogulina odgovarajuće nosivosti, u ovom slučaju PIONEER ZOGULIN INTERLOCK SNAP Black Nickel 14 na gore navedenu monofilsku osnovu nadovezati fluorokarbonsku pramu ASSO INVISIBLE PINK 0,30mm koristeći perle STONFO Art.453 MATCHPLUS Veličina 2,6mm i stopere STONFO Art.285-1 PERLA FOSFOR 2,2. Udicu preporučamo PIONEER CHINU 1053 Black Nickel Veličina br.06 ili SUNSET SW 3403 Veličina 2. Na dno osnove predveza montiramo još jedan zogulin s kopčom na koju kačimo olovo Kruška s virblom u boji 60g.

Za kombinaciju štapa SUNSET TACTICA 420/160 i role SUNIKA 5506sw preporučamo najlon TUBERTINI TBR 0,35 i odlično ocijenjen od strane korisnika Morskog ježa gotovi predvez KALI KUNNAN 0,35/030.

Kombinacije na varalicu - odabir najlona i varalice

Na kombinaciju štap PIONEER CRAY FISH i rola PIONEER MAJESTIC 3000 sugeriramo staviti prvih 50m najlona Pioneer HURRICANE 0,35 za podmotaj kako bi se upredenica u nastavku (preporučamo PIONEER INFINIA 0,12mm) podigla do vrha špule. Predvez od florokarbona ASSO INVISIBLE CLEAR 0,25. Nosivost upredenice je 6,8kg a predveza 4,6kg pa ako negdje zapne puknuti će samo zadnji element.

Prijedlog varalice za ovu kombinaciju štapa i role: varalica BLACK DIAMOND HANTA TAIHO 28gr hvaljena je od strane korisnika Morskog ježa zbog uspjeha u lovu strijelke a po težini će odgovarati predloženom štapu.

Kod štapa TUBERTINI INTENSE PRO 5-20gr s rolom DAIWA LAGUNA LT-3000C nije potrebno podmotavanje jer je plića rola. Za upredenicu preporučamo DAIWA J-BRAID X8 300m 0,10mm. Za predvez uzmite izvrsno ocijenjen florokarbon SEAGUAR FXR 0,205mm. Na ovu kombinaciju sugeriramo odličnu varalicu SAKURA MR JOE 80mm A12 koju korisnici Morskog ježa preporučuju za lov brancina.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.