3 min. čitanja

Prema podacima Eurostata maslinovo ulje skuplje nego ikad dosad

Prema podacima Eurostata maslinovo ulje skuplje nego ikad dosad
Foto: Pixabay

Cijene maslinovog ulja veće su nego ikad dosad. Prema podacima Eurostata, u siječnju ove godine cijena maslinovog ulja na razini Europske unije bila je gotovo 50 posto veća nego u istom razdoblju lani!

Na kojem smo mjestu na ljestvici najskupljih, u kojim je zemljama maslinovo ulje najviše poskupjelo i što je tomu razlog?

Kao glavni razlog rasta cijena maslinova ulja navodi se pad uroda prouzročen ekstremnim vremenskim uvjetima, u prvom redu sušom i toplinskim valovima. Najveće je poskupljenje tako zabilježeno u Portugalu ( 69 posto) , Grčkoj ( 67 posto ) i Španjolskoj ( 63 posto ). S povećanjem cijene maslinova ulja za 44 posto u siječnju ove godine, naša je zemlja na 11. mjestu u EU.

Stručnjakinja za maslinovo ulje: “Nitko ne bi trebao preispitivati cijenu od 30 eura za pola litre ulja, tko želi kvalitetu, ne pita za cijenu”
Vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja su poput najboljih šampanjaca na svijetu. Nema ih puno i zbog toga njihova vrijednost treba biti velika. Ona se itekako razlikuju od ekstra djevičanskih maslinovih ulja u supermarketima za široku potrošnju, i baš zbog toga njihova cijena treba biti puno viša nego što je sada.

- Uistinu, veliki je poremećaj izazvan i prirodnim poremećajima – kiša, bura, jugo, toplo, hladno u proizvodnji maslina a onda i u proizvodnji maslinova ulja. Prošla godina je bila u prosjeku za Hrvatsku oko 40 posto manje u proizvodnji ploda masline a to podrazumijeva i negdje blizu isti postotak u proizvodnji ulja od ploda masline. Normalno da je netko išao s cijenama gore – dolje jer su ulazni troškovi porasli negdje između 38 i 45 posto, ovisi što tko koristi - kazao je poznati proizvođač sa zadarskoga područja Rade Bobanović.

U ekološkoj proizvodnji, kakvom se i sam bavi, ulazni su troškovi znatno veći.

- To je ona druga kategorija 48 posto povećanja dok su u ovoj drugoj, konvencionalnoj ili integriranoj, ulazni troškovi manji - objašnjava.

Bobanović navodi kako je njegova zadruga pretprošle godine povećala cijene nekih 18 posto i zasad ih neće mijenjati.

Maslinari u Dalmaciji najavili poskupljenje maslinovog ulja
Uskoro kreće berba maslina. Za razliku od prošle godine - koja je bila među rekordnima - maslinari očekuju ipak nešto manji urod. E sad - hoće li zbog manje maslina poskupjeti ulje? Sigurno hoće, ali zasad je teško reći za koliko. I maslinarima su poskupjeli troškovi uzgoja pa će taj

- Da će se povećavati ja osobno ne vjerujem jer je manje zahtjeva za kupnju ulja. Ne znamo zašto. Je li to možda taj cjenovni razred kako-gdje? Mi znamo da je kod nas Istra nekako najviše izražena s cjenovnim razredom jer oni su se uhodali u procesu, dok mi koji smo kasnije ušli u taj sustav praćenja i sve skupa, iako smo ista država, ali regija po regija razvija se koliko može i kako može, mi smo tu negdje puno manje cjenovno od toga podatka koji govori na nivou Hrvatske da je 44 posto, mislim da je ovaj dio Dalmacije išao oko 20 – 25 posto – zaključuje Bobanović za Radio Zadar.

Inače, stanje u maslinicima trenutačno je zadovoljavajuće, maslina se dobro razvija, no s klimatskim promjenama – nikad se ne zna.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.