2 min. čitanja

Prema DNK sa zuba jelena starog 20.000 godina identificirana drevna sibirska žena

Prema DNK sa zuba jelena starog 20.000 godina identificirana drevna sibirska žena
Foto: Evolutionary Anthropology / Nature

Znanstvenici su novom metodom uspjeli izolirati ljudsku DNK sa zuba jelena koji je sibirska žena nosila kao privjesak na ogrlici. Ova tehnika vjerojatno je početak nove ere u genetskim istraživanjima.

Međunarodni tim znanstvenika s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu, uspješno je izolirao netaknutu ljudsku DNK s artefakta iz razdoblja paleolitika. Uz pomoć DNK došli su do saznanja o osobi koja je nosila privjesak, pa čak i odakle dolazi.

Za otkriće je 'zaslužan' probušeni zub jelena koji se kao privjesak nosio na ogrlici, a pronađen je u poznatoj špilji Denisova u planini Altaj u južnom Sibiru, prenosi Ancient Origins.

Iz uzoraka DNK koje su dobili, istraživači su uspjeli rekonstruirati genetski profil osobe koja je nosila privjesak u prapovijesnom vremenu između unatrag 19.000 i 25.000 godina.

Utvrdili su da je vlasnica privjeska bila žena i da je bila u bliskom srodstvu s drevnim narodom Sjeverne Euroazije koji je tijekom paleolitika većinom živio istočnije u Sibiru.

- Forenzičari ne iznenađuje da se ljudska DNK može izolirati iz predmeta s kojim se mnogo rukovalo - rekao je evolucijski genetičar i koautor studije Matthias Meyer u priopćenju za tisak instituta Max Planck. Dodao je, međutim, kako je nevjerojatno je da je to još uvijek moguće nakon 20.000 godina.

Nova metoda za ekstrakciju DNK

Kako su točno istraživači uspjeli izolirati uzorke DNK iz predmeta koji je ostavljen u špilji prije 20.000 godina?

Kako bi postigli ovaj nevjerojatan podvig, upotrijebili su potpuno novu metodu za ekstrakciju i izolaciju DNK koju su sami razvili upravo za traženje genetskog materijala u drevnim kostima i zubima.

Kako znanstvenici objašnjavaju u novom članku objavljenom u časopisu Nature, tehnika koju su razvili jedinstvena je jer je potpuno neinvazivna i nedestruktivna. Također je vrlo jednostavna.

Potrebno je samo da se zub ili komad stare kosti opere u otopini koja sadrži fosfat i toplu vodu. Ova tekućina će potpuno očistiti površinu zuba ili kosti, isprati pore i sav genetski materijal koji je mogao biti zarobljen i sačuvan na unutarnjoj ili vanjskoj strani artefakta. DNK se zatim može izolirati i ekstrahirati iz otopine.

Znanstvenici Instituta Max Planck vjeruju da će njihova tehnika za ekstrakciju DNK otvoriti novu eru u genetskim istraživanjima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Fosil ihtiosaura s netaknutim embrijima izvučen iz ledenjaka Tyndall u Čileu | | Morski HR
Čileanski znanstvenici uspješno su iskopali jedan od najcjelovitijih fosila ihtiosaura na svijetu s netaknutim embrijima iz ledenjaka Tyndall u čileanskoj regiji Patagoniji. Očuvani fosil ženke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.