1 min. čitanja

Fosil ihtiosaura s netaknutim embrijima izvučen iz ledenjaka Tyndall u Čileu

Fosil ihtiosaura s netaknutim embrijima izvučen iz ledenjaka Tyndall u Čileu
Photo: Youtube/Screenshot

Čileanski znanstvenici uspješno su iskopali jedan od najcjelovitijih fosila ihtiosaura na svijetu s netaknutim embrijima iz ledenjaka Tyndall u čileanskoj regiji Patagoniji.

Očuvani fosil ženke drevnog morskog gmaza znanstvenici su nazvali Fiona. Fosil dug četiri metra pomoći će znanstvenicima u proučavanju embrionalnog razvoja ihtiosaura, koji su bili u morima prije 90 do 250 milijuna godina.

Ovaj fosil “jedini je ihtiosaur s embrijima koji je pronađen na planetu iz doba prije 129 do 139 milijuna godina”, rekla je Judith Pardo, znanstvenica koja je otkrila fosil. “Dakle, nevjerojatno je važan.”

Pardo, paleontologinja u GAIA Antarktičkom istraživačkom centru Sveučilišta Magallanes, otkrila je fosil prije više od deset godina, ali zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, teškog terena i udaljenosti njegovo iskapanje bilo je složeni logistički izazov.

Znanstvenici su 31 dan vadili fosil. Budući da je fosil tako cjelovit, paleontolozi su rekli da su morali izvaditi pet blokova teških 200 kilograma kako bi kosti ostale netaknute.

Fosil se sada priprema za izložbu u Prirodoslovnom muzeju Rio Seco u južnom Čileu.

Pardo je rekla da su znanstvenici otkrili još 23 primjerka ihtiosaura tijekom iskopavanja, čime je ukupan broj pronađenih primjeraka u ledenjaku Tyndall porastao na gotovo 100, a ta je regija postala jedno od najobilnijih i najbolje očuvanih nalazišta ihtiosaura na planetu, prenosi Index.hr

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.