3 min. čitanja

Prekomjerni izlov u Sredozemlju na najnižoj je razini u posljednjih deset godina

Prekomjerni izlov u Sredozemlju na najnižoj je razini u posljednjih deset godina
Foto: Pixabay

RIM - Novo izvješće Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, FAO-GFCM-a prvi put uključuje podatke o sektoru morske akvakulture u regiji.

Postotak prekomjernog izlova u Sredozemnom i Crnom moru, nakon trenda smanjenja koji je započeo prije deset godina, prvi je put pao ispod 60 posto, navodi se u izvješću.

Iako je prekomjerni izlov i dalje zabrinjavajući, izvješće o stanju ribarstva Sredozemlja i Crnog mora za 2023. (SoMFi 2023.) bilježi pad te brojke od 15 posto tijekom prošle godine, što je poboljšanje u skladu s kontinuiranim smanjenjem ribolovnog tijeka, koji je od 2012. pao za 31 posto, navodi Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Izvješće je vodeća publikacija Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). Ovogodišnje izvješće prvi put uključuje i podatke o sektoru morske akvakulture u regiji.

Ribarstvo i morska akvakultura ostvaruju prihode veće od 20 milijardi dolara

GFCM, regionalna organizacija za upravljanje ribarstvom, odgovorna je za ribarstvo divljih ulova te morsku i bočatu vodenu akvakulturu diljem Sredozemlja i Crnog mora. Ribarstvo i akvakultura zajedno proizveli su gotovo 2 milijuna tona morskih plodova 2021. godine, pokazuju podaci iz SoMFi 2023. Gospodarski gledano, oba sektora imala su jednako važnu ulogu, ostvarivši prihode veće od 20 milijardi dolara i otvarajući 700 000 radnih mjesta u vrijednosnom lancu.

- Ovo posebno izdanje daje cjelovitu sliku ovako vitalnog sektora, pokazujući koliko je važan za egzistenciju te sigurnost prehrane u našoj regiji - izjavio je izvršni tajnik GFCM-a Miguel Bernal.

- Intenzivno smo surađivali sa zemljama i njihovim stručnjacima na prikupljanju i objedinjavanju najkvalitetnijih podataka i to je ono što SoMFi čini ključnim alatom za potporu u donošenju odluka i praćenju napretka u postizanju održivog ribarstva i akvakulture na Mediteranu i Crnom moru - dodao je.

Pozitivni trendovi u ribarstvu, ali sektor je i dalje pod stresom

Iako se prekomjerno iskorištavanje ribljih 'stokova' znatno smanjilo, ribolovni pritisak u Sredozemnom i Crnom moru i dalje je dvostruko veći nego je to održivo. Međutim, izvješće također pokazuje da kontinuirana usredotočenost GFCM-a na proširenje planova upravljanja te tehničkih i prostornih mjera ima pozitivne rezultate za ključne komercijalne vrste. Zalihe europskog oslića na Mediteranu i zajednički potplat u Jadranskom moru, obuhvaćene namjenskim planovima upravljanja, pokazale su značajno smanjenje prekomjernog izlova.

Vodeći se strategijom do 2030. i uključivanjem vizije FAO-a za plavu transformaciju, GFCM provodi 10 višegodišnjih planova upravljanja koji uključuju gotovo 7 000 plovila i štite osjetljive vrste i osjetljive morske ekosustave, uključujući dubokomorske koralje, kao i ključna riblja staništa kao što su mrjestilište i reproduktivna područja, s desetak područja ograničenog ribolova koja pokrivaju više od 1,75 milijuna četvornih kilometara u Sredozemlju i Crnom moru.

U cijeloj regiji ulovom još uvijek dominiraju uglavnom europski inćuni i srdela

Na Sredozemlju 55 vrsta čini 90 posto ulova, dok u Crnom moru samo pet vrsta čini isti udio.

Ukupne razine proizvodnje od ribarstva i dalje su stabilne posljednjih godina, a najviše iskrcaja pridonosi Turska, zatim Italija i Tunis.

Mala plovila čine veliku većinu ribarske flote i osiguravaju više od polovice ukupnog broja zaposlenih. Iako čine samo oko 15 posto ulova, ta plovila donose gotovo 30 posto ukupnih prihoda.

SoMFi navodi također da, za razliku od ribarstva, sektor morske akvakulture u regiji znatno raste. Proizvodnja morske i bočate vodene akvakulture gotovo se udvostručila u posljednjem desetljeću, povećavši se za 91,3 posto, a prihodi su također porasli za 74,5 posto.

Tri glavne metode proizvodnje koje se koriste u regiji su morski kavezi, ribnjaci i suspendirana kultura, dok su najčešće uzgojene vrste orade, brancin i mediteranske dagnje.

Turska, Egipat i Grčka su, ovim redoslijedom, tri najveća regionalna proizvođača, zajedno čine 71 posto ukupnog obujma.

GFCM je regionalna organizacija za upravljanje ribarstvom koja djeluje u okviru Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO-a), čija se nadležnost proteže na sve morske vode Sredozemlja i Crnog mora. Njegov je glavni cilj osigurati očuvanje i održivo korištenje živih morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture.

Članice GFCM-a uključuju 23 ugovorne stranke (Albanija, Alžir, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Egipat, Europska unija, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Libanon, Libija, Malta, Monako, Crna Gora, Maroko, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Sirija, Tunis, Türkiye) i šest stranaka koje ne surađuju (Bosna i Hercegovina, Gruzija, Jordan, Moldavija, Saudijska Arabija, Ukrajina).

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.