4 min. čitanja

Preduvjet za uspješan ribolov je adekvatna oprema - Evo i savjeta kako je kvalitetno održavati

Preduvjet za uspješan ribolov je adekvatna oprema - Evo i savjeta kako je kvalitetno održavati
Foto: Pixabay

Oštećena ribolovna oprema najčešće cijelu zimu čuči zabačena iza ormara ili iza vrata da bi se kad sezona krene panično ustanovilo kako je sva oprema u kritičnom stanju. Da ne biste došli u takvu situaciju korake bi valjalo poduzeti već sada, u danima koji su hladni i nepovoljni za izlazak na more.

Preduvjet za uspješan ribolov je adekvatna dobra oprema. No nažalost, koliko god bila dobra i kvalitetna, sva je oprema podložna oštećenjima i ima svoj rok trajanja.

A razloga za oštećenja može biti uistinu jako puno pri čemu loše održavanje svakako potencira takve probleme s tim da opremu na kraju može učiniti i potpuno neupotrebljivom.

A budući da smo usred razdoblja u kome zapravo nema nekog kontinuiranog ribolova, ovo gluho doba ispunjeno burom i jugom uz koje se ribolovni dani mogu izbrojiti na prste jedne ruke, može se smatrati idealnim za vezivanje predveza, pretresanje opreme, uočavanje i saniranje problema, te eventualnu nadogradnju 'strojnog parka', piše B.Bulić za Radio Zadar.

Zapravo ne postoje nebitni dijelovi opreme, no budući da su štapovi kao naša produžena ruka zapravo osnovni ribolovni alat sportskog ribolova, treba im posvetiti dosta pažnje. Većina ribolovaca koristi teleskopske modele, no i one koji su skloniji dvodijelnim ili trodijelnim modelima sol i fini pijesak kao i slučajni padovi s tripoda, jednako muče. Premda se na prvi pogled i može učiniti da je sve kako treba, svaka mikroogrebotina otvara prolaz novim oštećenjima, svaka mikrofraktura se u novom naprezanju širi i postaje veća, a što sve skupa vrlo ubrzano vodi smanjenom vijeku trajanja.

Sitni pijesak kao i kristalizirana sol koji se uvuku na površine dosjeda između sekcija štapa, polako ga, ali sigurno, uništavaju. Svako rasklapanje i sklapanje štapa upravo pomoću tog pijeska i soli otvara ogrebotine i mikro pukotine koje s vremenom postaju sve dublje tako da uopće nije pitanje hoće li se štap slomiti, nego je pitanje samo kada će se to i dogoditi.

A kada se dogodi da nekakav teleskopski štap od četiri ili pet sekcija prilikom ribolova odjednom postane dvodijelni, tada taj problem više ni izdaleka nije bezazlen ili nevidljiv.

Da stvar bude gora, u takvim je situacijama ribolovac u preko 80 posto slučajeva sam kriv za nastalu štetu. Naime, da je štap održavan kako treba do tog neželjenog pucanja možda i ne bi došlo.

EK uputila Hrvatskoj notu zbog ozbiljnog nedostatka nadzora posla s tunama - Strani novinari istražuju: “Popušta li EU prema Hrvatskoj?”
Priča o uvozu tuna u Hrvatskoj, posljednje dvije godine zainteresirala je niz stranih medija koji su se bacili na ozbiljno istraživanje pozadine čitavog slučaja koji je već poprimio međunarodne razmjere. Prenosimo prvu priču koju u suradnji s Morskim HR donosi istraživački novinar Stefano Valentino za Voxeurop. Potražnja za mesom plavoperajne

Mnogi ribolovci koji paze svoju opremu imaju štapove koji su stariji od 15 godina, a još uvijek love bez potrebe za servisnim zahvatom na blanku.

A održavanje štapova radi izbjegavanja tog problema je krajnje jednostavno i svodi se tek na osnovno ispiranje nakon povratka s mora. Na štapu je potrebno otvoriti bazu, odnosno izvijanjem ili jednostavnim odčepljivanjem ukloniti čep na dnu štapa te ispiranje odraditi obilatom količinom vode od najtanje sekcije prema najdebljoj omogućujući pritom da voda otječe iz štapa bez zadržavanja.

Nakon toga je štap potrebno osušiti odlaganjem na nekom prozračnom mjestu te ga tek nakon potpunog sušenja ponovo zatvoriti čepom i pospremiti u njegovu suhu futrolu.

A provodnici u principu stradavaju na dva načina, premda je bolje reći da imaju dvije osjetljive točke. Prva je definitivno unutarnji keramički prsten koji se može izgrebati, okrhnuti ili pući, dok je druga metalni kostur kojim je taj prsten vezan uz štap.

Najčešći uzrok oštećenja provodnika je pad štapa na podlogu što je u nekom dinamičnom ribolovu s obale, ali i iz barke, često praktički nemoguće izbjeći. Prilikom takvog pada provodnik se oštećuje najčešće doslovno nevidljivo. Keramički prsten može pući tako da pukotina bude golom oku nevidljiva no oštećenje se može uočiti prastarim testom pomoću štapića za uho.

Dovoljno je krajem štapića na kojem se nalazi vaza 'na suho' proći po unutrašnjosti provodnika kako bi se ustanovilo postoji li kakvo oštećenje. Ukoliko oštećenje postoji, niti vate će se sigurno zadržati na njemu što je više nego dovoljan alarm za zamjenu provodnika.

Isto tako će pad štapa na stijene sigurno ogrebati ili čak i potpuno ukloniti sloj laka kojim su provodnici zaštićeni, a što će u kratkom vremenu dovesti do oksidacije. Budući da je većina provodnika izrađena ili barem metalizirana poluplemenitim metalima, takva je oštećenja najlakše prepoznati po zelenkastoj boji koja nije ništa drugo doli oksidacijski sloj, a što nam govori da je metal u direktnom kontaktu s morem.

Zato provodnike treba kontinuirano provjeravati, ako treba i povećalom, pa onda na vrijeme poduzeti potrebne korake, od možda samo jedne ruke laka, do potpune zamjene.

Ostatak savjeta i cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Prekomjerni izlov u Sredozemlju na najnižoj je razini u posljednjih deset godina
Novo izvješće Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, FAO-GFCM-a prvi put uključuje podatke o sektoru morske akvakulture u regiji. Postotak prekomjernog izlova u Sredozemnom i Crnom moru, nakon trenda smanjenja koji je započeo prije deset godina, prvi je put pao ispod 60 posto, navodi se u izvješću. Iako je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.