3 min. čitanja

Predstavljeni brojni noviteti sajmu Nautika u Zagrebu

Predstavljeni brojni noviteti sajmu Nautika u Zagrebu
Foto: Morski HR

ZAGREB - Za našu odličnu turističku zaradu nesumnjivo je zaslužan i nautički sektor. Osim brojnih marina, Hrvatska ima i jednu od najvećih svjetskih čarterskih flota te više od četiri i pol tisuće plovila. Neki noviteti naših malih brodograditelja poput jahti i glisera predstavljeni su i na Zagrebačkom sajmu nautike, lova i ribolova.

Sa 70 marina i 17 tisuća vezova, Hrvatska je raj za nautičare. Odlični su potrošači i kupci domaćih jahti i glisera. Potvrđuje to naš najpoznatiji brodograditelj s Raba.

- Mi ne možemo raditi neke mega proizvodnje, već je to butik proizvodnja prilagođena našem tržištu, a oduvijek - još od 1938- godine su nam kupci bili stranci, ali ipak su u većem postotku domaći kupci i sve više gledamo da nam brodice ostanu na Jadranu - rekao je za HRT Romano Pičuljan, vlasnik "Brodogradnje" s otoka Raba.

Cvjeta i potražnja za gumenim gliserima pa o proširenju proizvodnje razmišlja i brodograditelj iz Zagreba.

- Kupili smo zemljište, radit ćemo novu halu, u planu nam je povećati proizvodnju za barem 100 do 200 posto i zaposlili bi desetak ljudi - najavio je Danijel Petrak, vlasnik tvrtke "Barracuda brodovi" iz Zagreba.

Jahta iz pulskog broogradilišta doživjela je svjetsku promociju upravo na zagrebačkom sajmu. U nju je utkano čak pet domaćih patenata i slijedi trendove održivog razvoja.

- Pokrivena je solarnim panelima, imamo vlastitu autonomiju električne energije, ima toplinski certifikat, rađena je od recikliranih materijala, dobijete brži brod, lakši i brod manje potrošnje i manje zagađujemo okoliš - pojasnio je Marsel Brkić, vlasnik obrta "Leidi" iz Pule.

U maloj brodogradnji čuvamo i tradiciju neretvanskih lađa.

- Lađe se rade u Tribunju i imamo ugovor za 33 lađe, a ove godine će se napraviti 20 - rekao je tvorac Maratona lađa Milojko Glasnović.

Hrvatska drži 40 posto svjetskog tržišta čartera

Lani smo ugostili 55 tisuća stranih jahti. U čarteru smo zabilježili 85 tisuća najmova - držimo čak 40 posto svjetskog tržišta čartera.

Zanimanje za nautiku raste pa više ulažemo u lučku infrastrukturu.

- Svake godine ulažemo oko 20 milijuna eura nacionalnih sredstava i izdvajam ulaganja u novih tisuću komunalnih vezova na našoj obali - dodao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ljubiteljima mora, lova i ribolova sajam nautike pravo je mjesto užitaka, a danas se zatvara sajam koji je trajao ukupno četiri dana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.