1 min. čitanja

Predsjednik HOK-a: Ako netko ima na desetke apartmana, složni smo da se to oporezuje

Predsjednik HOK-a: Ako netko ima na desetke apartmana, složni smo da se to oporezuje
Foto: Pexels

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil komentirao je posljednji, četvrti paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijednog 1,7 milijarde eura.

Kaže da su obrtnici zadovoljni mjerama. “Ono što su obrtnici očekivali s nestrpljenjem su i dobili.”

- Ono što je dobro u mjerama pomoći za građanstvo jest taj novac koji će dobiti građani koji su egzistencijalno ugroženi i velik dio tog novca će ostati ovdje jer oni ne odlaze na skijališta, u šopinge preko granica RH, naravno da će indirektno imati koristi i hrvatsko obrtništvo - rekao je Kratohvil.

Osvrnuo se na inspekcije koje su uslijedile nakon konverzije kune u euro.

- Vidimo po medijima da ti optužni prijedlozi padaju u vodu. Od prvog dana smo tvrdili da obrtnici imaju opravdane razloge na podizanje cijena, taksativno smo to sve nabrojali i mislim da je sad vrijeme kad će se pokazati da svi koji su evidentirani u određenom prekršaju zapravo nisu u prekršaju - rekao je za N1.

- Tko je cijene podigao 80-90 posto – to nitko svakako neće podržati i ti ljudi su vjerojatno svjesni toga što su učinili i vjerojatno korigirali cijene - navodi i dodaje da takvih primjera nije bilo puno.

Osvrnuo se i na rast plaća, navodeći da podržava porezno rasterećenje plaća zaposlenih u obrtu.

- U obrtništvu je za naše djelatnike plaća prošle godine rasla u prosjeku 20 posto. Mi obrtnici dobro znamo da u Hrvatskoj nema kvalitetnog radnika i ako želimo zadržati kvalitetnog rada, moramo ga adekvatno platiti - kaže.

- Ako bi došlo do rasterećenja, velik dio bi toga pao na općine i gradove. Mi tu imamo jasan stav: ako netko ima 30-40 apartmana, složni smo da se broj apartmana oporezuje, ali ako obitelj ima jedan ili dva apartmana za dodatni prihod… Smatramo da treba biti selektivno, ne oporezivati sve - zaključio je Kratohvil za N1.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.