1 min. čitanja

Poznata gastro manifestacija vraća se na šibensku rivu

Poznata gastro manifestacija vraća se na šibensku rivu
Foto: TZ Šibensko-kninska županija

ŠIBENIK – Ovu subotu na šibenskoj rivi održat će se druga po redu manifestacija Pidoća & Debit se vole, na kojoj će gastro majstori pokazati posjetiteljima zašto su ove dvije kombinacije kao stvorene jedna za drugu.

Školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije i zaštitni znak šibenskog zaljeva, gdje rijeka Krka dodiruje more. Upravo u ovo vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par, poručuju gastro znalci.

Foto: TZ Šibensko-kninska županija

Po čemu je šibenska pidoća posebna? Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se hrani, pidoća koja raste u području oko šibenskog mosta bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu. Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju drugo izdanje manifestacije koja će tijekom vikenda u Šibensko – kninsku županiju sigurno privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji.

Debit je, inače, najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Lokalni ugostitelji i uzgajivači pidoća na šibenskoj rivi pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Manifestacija počinje od 19 sati, a na samom događanju će se kupovati bonovi s kojim će se plaćati degustacijske porcije i čaše te će se koristiti plastic free tanjuri i beštek.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.