>
  5 min. čitanja

POZIV NA MOBILIZACIJU Obranimo zajedno okupirani teritorij Republike Hrvatske!

POZIV NA MOBILIZACIJU Obranimo zajedno okupirani teritorij Republike Hrvatske!
Foto: Damir Grünbaum / Arhiv / Ilustracija

Balvani i zidovi, pa proglašenje teritorija svojim i onda nasilje i prijetnje ubojstvom... Zvuči kao 1991.? Da, ali se događa danas!

Dok su branitelji četiri godine oslobađali trećinu okupirane Hrvatske, onaj drugi dio okupirali su novi okupatori, zajedno s domaćim izdajnicima. Trideset i nešto godina šutke su to trpjele lokalne i državne vlasti, lokalni stanovnici i oni treći građani koji bi dolazili ljeti na more, naravno, ako, gdje i pod kojim uvjetima bi im ovi prvi i drugi to dozvolili.

Narod trpi dok mu ne pukne film. Pokazalo se to na lokalnim izborima, primjerice na Makarskoj rivijeri. Podgora je jedan od ozbiljnijih primjera (bilo ih je više) kad se promijenila vlast, zahvaljujući građanima kojima je upravo prekipjelo zbog učestale devastacije pomorskog dobra. I dok je bivši načelnik Ante Miličić ozbiljno optužen za bespravnu gradnju i skidanje državnog pečata, nova načelnica Petra Radić nastupila je oštro prema investitorima.

Znaju to i političari i sad je frka, pa su tako godinu dana pred parlamentarne i predsjedničke izbore počeli mijenjati ploču i ljudi koji su o ovoj temi godinama šutjeli. Poput, recimo, dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, koji se upravo probudio iz zimskog sna i javno priznao: "Devastacija pomorskog dobra traje već desetljećima!". Pa, dobro jutro, Mato!

Bahatost i pohlepa investitora, hotelijera, privatnih vlasnika nekretnina u prvom redu do mora koji samoinicijativno brane ljudima slobodan prolaz i aktivnosti na pomorskom dobru, svojataju ga i ograđuju, pa čak i prijete (!) i upravo šutnja odgovornih, kapi su koje su zasigurno prelile čašu kod građana diljem obale i bilo je samo pitanje vremena kad će uzeti stvari u svoje ruke.

Važan presedan!

A alat za čišćenje općeg dobra od okupatorskog smeća, uzeo je prof. Igor Legaz. Doduše, čovjek to radi već 15 godina, a kao profesor matematike, ništa ne prepušta slučaju. Oni koji su to promatrali, kao što su promatrali okupaciju najvrijednijeg dijela svoje zemlje, znali su nazivati i redakciju Morskog HR kako bi omalovažili njegov lik i djelo. No Legaz je apsolutno sve napravio po pravilima; od korištenja zaštite na radu, do prijave okupljanja i radnih akcija, a predmet njegova rada je bio jednostavan - uklanjanje prepreka s općeg, pomorskog dobra, kojim imaju svi pravo prolaziti i svi ga koristiti, opet prema važećem Zakonu! A jedini koji su kažnjeni su nasilnici koje zapošljava okupatorska kuća, poput Vlade Rebića koji je pred kamerama gušio i prijetio smrću prof. Legazu.

Važan kompromis i zeleno svjetlo građanima ovaj put su dali u dubrovačkoj policiji, koja je u konzultacijama s Državnim odvjetništvom jasno poručila: "Čin uklanjanja zida i ograde nije bio u privatnom, već u javnom interesu".

Ova istaknuta rečenica uklanja bilo kakvu sumnju u legalnost postupka Igora Legaza ili bilo kojeg građanina koji u istoj situaciji očisti ilegalne prepreke s prostora koji je uknjižen kao pomorsko dobro.

“UKLONITE PREPREKE!” - Ovako možete osloboditi pomorsko dobro od okupacije
Jadranski web portal

- Građanin je ovlašten sebi i drugima otvoriti , razblokirati prolaz, na način da demontira prepreku. Ja to ne zovem zid, ni ogradom, već prepreka, bez obzira od kojeg je materijala - je li metalna, drvena, kamena ili betonska. Može se snaći, bilo da to odradi sam, ili uz pomoć pomoćnika i neke radne akcije ili da plati neke radnike koji će to uraditi, bez straha da će biti kazneno gonjen!  Ali ima i drugih načina, recimo netko kome se ne sviđa da tu bude prolaz, može također platiti zaštitare, kao što su ovi milijarderi to učinili, ali im nije pomoglo - kazao je Igor Legaz u ekskluzivnom intervjuu za Morski HR.

Dakle, ni pravnih prepreka više nema da svi punoljetni građani krenu u obranu Domovine od okupatora i domaćih izdajnika, te počnu oslobađati okupirani teritorij Republike Hrvatske na identičan način kao što su to prije nekoliko dana napravili Dubrovčani. Doduše i srećom, mobiliziranje građana ovaj put ne treba raditi oružjem, kao za vrijeme Domovinskog rata, ali svakako oruđem koje će pomoći raščistiti ilegalni nered koji se gomilao desetljećima.

I zato se ne bojte, činite to legalno i ne ulazite u sukobe već tražite asistenciju organa reda (policije) i lokalnih vlasti u organiziranim radnim akcijama. Činite to odgovorno i u skladu sa zakonima ove zemlje, posebno Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, sve do trenutka kad će napokon institucije preuzeti zaštitu nas i još uvijek Lijepe naše. Jer, kako je svojedobno napisao Antun Gustav Matoš: "Dok je srca, bit će i Kroacije!" A ja bi još dodao: "Dok je odlučnosti građana, bit će i nacije".

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Policija potvrdila: “Uhićen nasilnik zaposlen u hotelskoj kući, bio je izvan zemlje i za njim je bila raspisana potraga!”
Dubrovačka policija izvijestila je javnost o okolnostima uhićenja zaposlenika Royal Hotels & Resorts Vlade Rebića, koji je nasrnuo na profesora Igora Legaza tijekom trajanja snimanja videopriloga HTV-a na temu rušenja ilegalno sagrađenog zida i ograde na pomorskom dobru. S obzirom na to…
VIDEO: EKSKLUZIVNO Osloboditelj prvih parcela okupiranog pomorskog dobra za Morski HR građanima: “Slijedite ovaj primjer i ne bojte se!”
Ekipa portala Morski HR stigla je u Dubrovnik kako bi i osobno snimili prvu oslobođenu parcelu okupiranog hrvatskog teritorija nakon Domovinskog rata. U ekskluzivnom intervjuu s idejnim začetnikom osloboditeljskih radnih akcija, profesorom Igorom Legazom, željeli smo doznati što ga je po…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.