3 min. čitanja

Povratak 9. hrvatskog kontingenta iz NATO operacije Sea Guardian

Povratak 9. hrvatskog kontingenta iz NATO operacije Sea Guardian
Foto: HRM / M. Sirišćević

Deveti hrvatski kontingent, raketna topovnjača RTOP-42 Dubrovnik sa trideset i dvoje članova posade, vratio se u četvrtak 13. lipnja 2024. iz Sredozemlja, gdje je sudjelovao u NATO vođenoj operaciji „Sea Guardian“.

Na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, pripadnike 9. hrvatskog kontingenta dočekao je načelnik stožera - zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Željko Jakus, zapovjednici postrojbi i načelnici odjela Hrvatske ratne mornarice te pripadnici Flote Hrvatske ratne mornarice.

Uz izraze dobrodošlice pripadnicima kontingenta, kapetan bojnog broda Jakus je istaknuo: “Iskazali ste se i dokazali svoju spremnost te visoku razinu znanja i sposobnosti. Sve zadaće uspješno ste izvršili bez obzira u kojim ste se okolnostima nalazili. Time ste još jednom potvrdili vjerodostojnost hrvatskog mornara i dali svoj doprinos kolektivnoj obrani i globalnoj sigurnosti. Opravdali ste ukazano vam povjerenje i na najbolji način prezentirali Hrvatsku ratnu mornaricu, Oružane snage i našu domovinu Hrvatsku.“

Zahvalivši pripadnicima kontingenta na uspješno izvršenoj zadaći, zapovjednik 9. hrvatskog kontingenta kapetan korvete Marinko Majić je rekao: “Hvala vam na predanosti i profesionalizmu u izvršenju svih zadaća koje su bile postavljene pred nas, osobito u odgovornoj ulozi koju smo imali kao zapovjedni brod skupine. Uz potporu snaga SNMCMG2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) skupine brodova uspjeli smo proširiti operativni doseg te dati veliki doprinos pomorskoj situacijskog svjesnosti u području operacije.“

U području središnjeg Mediterana hrvatski kontingent sudjelovao je od 22. svibnja 2024., a raketna topovnjača Dubrovnik i ovoga se puta našla u ulozi zapovjednog broda skupine. Raketnoj topovnjači Dubrovnik ovo je bio sedmi angažman u operaciji „Sea Guardian“, a zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Dino Čobo.

U cilju osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i odvraćanja potencijalnih prijetnji, u dijelu operacije naziva Focused operation (FOCOPS 24-3) kontingent je provodio zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike i osiguranju vidljive nazočnosti na moru. Naše snage još jednom su potvrdile visoku razinu osposobljenosti i interoperabilnosti kako u provedbi zadaća, tako i tijekom zajedničkih vježbovnih aktivnosti koje su provođene sa sudjelujućim snagama. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.