1 min. čitanja

POVIJEST SE DOGAĐA Novim EU propisom restauracija prirode bit će obvezujuća za sve članice

Prijedlog propisa s obvezujućim ciljevima za restauraciju prirode, kojeg je Europska komisija predstavila ovaj tjedan, mogao bi propadajuće ekosustave u EU dovesti na put oporavka

Nakon nekoliko mjeseci odgode, u tjednu za nama je Europska komisija objavila prijedlog novog propisa o restauraciji prirode, najavljenog u Europskom zelenom planu 2020. godine. Komisijin prijedlog ogromna je prekretnica: nijedan drugi zakon nikad nigdje u svijetu nije postavio pravno obvezujuće ciljeve restauracija prirode na ovoj razini. Propis o restauraciji prirode prva je velika legislativa u EU od Direktive o staništima iz 1992.

– Iako Komisijin prijedlog nije savršen, pozivamo na njegovo prihvaćanje i implementaciju jer predstavlja istinski pokušaj da se preokrene plimu gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena. Europski parlament i Vijeće EU moraju bez odgode u potpunosti podržati njegove pozitivne elemente te ojačati postojeće slabosti – poručuju iz Udruge Biom.

Komisijin prijedlog sadrži snažne elemente kao što su vremenski određene obveze za restauraciju posebnih staništa iz Direktive o staništima, ali i dalje od toga, uključujući kopnene, obalne, slatkovodne i morske ekosustave. Ovdje se krije potencijal za poboljšanje stanja prirode na velikoj razini.

– Nije riječ samo o preživljavanju prirode, nego o preživljavanju čovječanstva. Od poljoprivrede do ribarstva, naša sposobnost prehranjivanja čovječanstva ovisi o popravljanju štete nanesene ekosustavima, dok još možemo. Interesne grupe tvrde da je priroda prijetnja opskrbi hranom, no istina je da je ona naš najvažniji saveznik – Tomislav Hudina, voditelj Programa za staništa i botaniku u Biomu.

– Zdravi i (odr)živi oceani i mora temelj su opstanka čovječanstva. Međutim, stvarnost je da naša mora nikad nisu bila u lošijem stanju nego danas. Koraljni grebeni odumiru, riblje populacije su u opadanju, a morski život nestaje. Ali, ako mu se pruži šansa i ruka pomoći, more i morski ekosustav ima priliku za oporavak i obnovu. Snažnim propisom EU-a o restauraciji prirode većina štete koju su prouzročili ljudi i ribarstvo mogla bi biti poništena – kazao je Hrvoje Čeprnja, Biomov stručni suradnik za ribarstvo.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RIBARI SE ŽALE DA NEMA RIBE Treba pod hitno zaustaviti neracionalni ribolov
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.