2 min. čitanja

POTVRĐENO JE: Ukrajinski vojnici sa Zmijskog otoka su živi i u ruskom zarobljeništvu!

POTVRĐENO JE: Ukrajinski vojnici sa Zmijskog otoka su živi i u ruskom zarobljeništvu!
Foto: Twitter

Ukrajinski vojnici za koje se smatralo da su pobijeni prilikom ruskog osvajanja Zmijskog otoka, ipak su živi i nalaze se u ruskom zarobljeništvu, izvještava Ukrajinska ratna mornarica na  Facebooku.

– Što se tiče marinaca i graničara koje su zarobili ruski okupatori na Zmijskom otoku. Jako smo sretni što doznajemo da su nam braća živa i zdrava. Ali ruska propaganda pokušava promovirati “vijesti” da su ukrajinske vlasti navodno “zaboravile” i “pokopali” svoje podređene – stoji u priopćenju.

Mornarica je naglasila da su marinci dva puta hrabro odbili napade ruskih okupatora. Zbog nedostatka naoružanja nisu mogli nastaviti obranu otoka.

– Zauzvrat, okupatori su” zaboravili “izvijestiti da su potpuno uništili infrastrukturu otoka: svjetionik i ostalu pomorsku signalizaciju, tornjeve, antene itd. Sukladno tome, komunikacija sa Zmiskim otokom je prekinuta. Ponovljeni pokušaji kontaktiranja osoblja i saznanja o njihovoj sudbini bili su uzaludni. A stalno granatiranje od strane ratnih brodova i zrakoplova Ruske Federacije nije dopuštalo isporuku pomoći marincima – navodi se u priopćenju.

Mornarica također navodi da je 26. veljače, nakon zaprimljene informacije da je posada Zmijskog otoka među ukrajinskim braniteljima mogla bi biti ubijena i ranjena, a civilni brod Sapphire poslan je na otok kako bi izvršio humanitarnu misiju pomoći žrtvama. Očevi vojnika, Vasil Vyrozub, Oleksandr Čokov i njihovi pomoćnici pristali su otići zajedno s posadom.

“Ali su ih Rusi ilegalno zarobili. Nezakonito otimanje civilnog neborbenog plovila koje nije izvršavalo nikakve vojne zadaće predstavlja kršenje pravila i običaja ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u priopćenju.

Ukrajina traži od Rusije hitno oslobađanje ilegalno zarobljenih ukrajinskih državljana.

Oružane snage Ukrajine također apeliraju na svjetsku zajednicu, na vjernike svih crkava, da poduzmu sve moguće mjere kako bi utjecali na Rusku Federaciju za povratak ukrajinskih državljana.

Kako javlja Ukrinform, Uprava morskih luka Ukrajine 26. veljače izvijestila je da je Rusija zaplijenila civilni spasilački brod “Safir” u blizini Zmijskog otoka. Prema riječima šefa Odeske OVA-e Serhiya Hrynevetskyja, brod je poslan na otok da pokupi preživjele vojnike Oružanih snaga, a možda i tijela mrtvih.

Dana 24. veljače, agresor je pucao iz mornaričkog naoružanja i upotrijebio borbene zrakoplove na graničare i ukrajinske vojnike na crnomorskom zmijskom otoku. Prema tada dostupnim informacijama, infrastruktura je uništena, a otok zauzet. Prijavljeno je da je na otoku ubijeno 13 ukrajinskih graničara koji su se odbili predati ruskim okupatorima.

Nakon toga su ruski mediji izvijestili o premještaju ukrajinskih vojnika koje je Rusija u Sevastopolj.

Ruska mornarica je 26. veljače zatvorila područje u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, navodno zbog “protuterorističke operacije”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPAD RUSIJE NA UKRAJINU Što se dosad dogodilo u Crnom Moru?
VIDEO Rusi objavili snimku navodno ukrajinskih vojnika zarobljenih na Zmijskom otoku
Rusi tvrde da su zarobili 82 vojnika sa Zmijskog otoka i da će ih vratiti obiteljima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.