2 min. čitanja

Postavljena stanica za mjerenje kakvoće zraka u Splitu, građani se žale: "Predaleko je od zagađivača!"

Postavljena stanica za mjerenje kakvoće zraka u Splitu, građani se žale: "Predaleko je od zagađivača!"
Foto: Google Earth / Facebook

VRANJIC/SPLIT - Dugo je trebalo da se čuje i prihvati glas građana u slučaju zagađenja zraka kod Vranjica i na sjevernom dijelu Splita. Započelo je tako mjerenje kvalitete zraka, a mjerna stanica je postavljena na području kotara Brda.

Vranjičani i Splićani se već godinama žale na zagađenje zraka, uzrokovano pretovarom različitih rasutih tereta u Sjevernoj luci, koje vjetar raznosi prema njihovim kućama.

- Našim upornim objavama i prijavama o oblacima prašine iz sjeverne luke Split koji nošeni vjetrom učestalo odlaze prema stambenoj zoni na Brdima i ugrožavaju zdravlje stanovništva , došlo je do "djelomičnog" pomaka - poručuju na stranici Ekološki Teror Vranjic Brda.

- Zašto "djelomično"? Naime, mjerna stanica je postavljena u Petravićevoj ulici br.19 na približno 800 m udaljenosti od "brda" ugljena i troske na otvorenom! Stanica je trebala biti postavljena bliže, na Vranjičkom putu ili nekoj drugoj poziciji na max. udaljenosti  150- 200 m od istih! Stanica obavezno treba vršiti mjerenja za vrijeme bure, što je vrlo upitno! - upozoravaju građani.

Mjerenja će se obaviti četiri puta tijekom u trajanju od 15 dana u svakom godišnjem dobu, a provest će se akreditiranim metodama s uređajima na mobilnim mjernim postajama za mjerenje kvalitete zraka postavljenim od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, najavljeno je na službenim stranicama Grada Splita.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.