3 min. čitanja

Postavljen GPS odašiljač na mladog surog orla u Istri

Postavljen GPS odašiljač na mladog surog orla u Istri
Foto: Udruga Biom / Wikimedia

U gnijezdu na visokoj i strmoj stijeni u Istri mladi suri orao čeka da vine svoja krila, a putem GPS-a će davati podatke o tome kako ove ptice koriste teritorij. To je trenutno jedini označeni suri orao u Hrvatskoj.

30. lipnja 2021. – U suradnji Javne ustanove Natura Histrica i Udruge Biom postavljen je prošlog tjedna GPS odašiljač na mladog surog orla prigodno nazvanog Solsticije jer je označen GPS-om upravo na najdulji dan u godini. U maniri vještih alpinista, Luka Meštrović iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije te Sven Kapelj iz Bioma spustili su se po vertikalnoj stijeni do gnijezda, iz kojeg mladi orao još uvijek ne izlazi, te postavili odašiljač koji će davati vrijedne i važne podatke.

GPS odašiljač je postavljen uz dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a orao je označen kako bi se dobilo više informacija o tome kako ova ugrožena ptica koristi teritorij.

Podaci za teritorij su važni za provođenje mjera i za postizanje zaštite i očuvanja. Konkretno, podaci o kretanju orla mogu se koristiti kod prostornog planiranja i izgradnje objekata poput vjetroelektrana i dalekovoda, pa će se dobiveni podaci koristiti u upravljanju ovim područjem.

Foto: Udruga Biom

Označeni orao trenutno je još na gnijezdu jer nije sposoban za samostalan let. Njegovo kretanje prati se preko kontrolne ploče, kojoj pristup imaju ovlaštene osobe, a kad na mapi bude vidljivo da je na udaljenim mjestima znat će se da je poletio, što se očekuje u idućim tjednima.

Ovaj mladi suri orao, koji će uskoro vinuti svoja krila iznad Istre, idućih će otprilike 8 mjeseci provesti s roditeljima. U tom periodu ćemo stoga dobivati podatke i o teritoriju odraslih ptica, a od ožujka ili travnja će se mladi orao zaputiti na lutanje van roditeljskog teritorija pa će se pratiti isključivo njegovo kretanje. Zahvaljujući odašiljaču, bit će vidljivo kuda se orao kreće i gdje se zaustavlja, odnosno koji teritorij pokriva, a prema vremenu zadržavanje moći će se zaključiti i koji teritorij za što koristi.

Solsticije je trenutno jedini označeni suri orao s funkcionalnim odašiljačem, a sveukupno četvrti koji je označen u Hrvatskoj. Prvi je orao bio nastrijeljen kod Promine i označen je u oporavilištu prije nego što je pušten, da bi 2018. stradao na vjetroelektrani. Potom je dvije godine zaredom označavana mlada jedinka na području Zrmanje. U jednom slučaju odašiljač je pronađen i na njemu su bile pokidane trakice kojima je GPS pričvršćen na pticu, što znači da je najvjerojatnije odašiljač skinula sama ptica. Kod Senja je označena treća jedinka, čiji je GPS prestao davati signal ovog proljeća. Solsticije je četvrti suri orao koji je označen, a prostor na kojem će živjeti bit će treći teritorij koji će se nešto detaljnije mapirati.

Foto: Udruga Biom

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

Goran Šikić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.