1 min. čitanja

Prvi snimljeni kit koji govori – Orca Whiter ponavlja ljudske riječi!

Prvi snimljeni kit koji govori – Orca Whiter ponavlja ljudske riječi!
Photo: Pixabay

Kitovi su poznati po svojim impresivnim komunikacijskim vještinama koje omogućuju međusobne „razgovore“ preko složenih klikova i pjevanja, čak i kad su jedni od drugih udaljeni 100 milja! Jedan od eksperimenata je pokazao da su ovi sisavci također sposobni oponašati ljudski govor – podvig za kojeg se prethodno vjerovalo da je ograničen na primate, ptice, slonove, dupine i tuljane.

Znanstvenici tvrde da su snimili Orcu Whitera koji je ponavljao riječi ‘hello’ i ‘bye bye’, brojao je do tri, i čak izgovarao ime svoje trenerice Amy. 17-godišnja orka živi u akvaparku Marineland, u francuskom Antibesu i prvi je u svijetu čije su ljudske riječi snimili znanstvenici.

Ovo postignuće je još važnije jer kitovi nemaju istu vokalnu sposobnost kao i ljudi. Dok ljudi koriste glasnice za govor a zvuk se prenosi zrakom, kitovi proizvode zvukove kroz njihove nosne prolaze pomoću zračnih jastuka i priroda ih je razvila da im se zvukovi kreću vodenom masom.

Nedavno su znanstvenici otkrili i da kitovi imaju različite „naglaske” ili „kulture”, a studija sugerira da se te razlike događaju kad mladi imitiraju odrasle, na sličan način kako djeca uče govoriti kroz kopiranja.

U zborniku španjolskog Kraljevskog društva José Abramson sa Sveučilišta Complutense u Madridu kaže:

– Vokalna imitacija je znak ljudskog govornog jezika koji je uz ostale napredne kognitivne sposobnosti potaknuo evoluciju ljudske kulture. Otkrili smo da je subjekt napravio prepoznatljive kopije poznatih ljudskih zvukova i to relativno brzo, najviše tijekom prvih 10 pokušaja i tri u prvom pokušaju. Naši rezultati pružaju podršku hipotezi da se vokalne varijante promatrane u prirodnim populacijama ove vrste mogu društveno naučiti imitacijom.

U prijašnjim istraživanjima uočeno je da u svojim prirodnim staništima kitovi razvijaju i vlastiti dijalekt, a čini se da neki klikovi predstavljaju imena pojedinih jedinki. Neki kitovi, na primjer, nauče svoje pozive jedni od drugih i tako imaju lokalne vokalne dijalekte koji ih označavaju kao članove njihove društvene skupine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.