2 min. čitanja

Porezni masakr na ugostitelje! Vlasnici dobili obavijesti o golemim dugovima

Porezni masakr na ugostitelje! Vlasnici dobili obavijesti o golemim dugovima
Foto: pixabay / Ilustracija

Vlasnicima najpoznatijih ugostiteljskih objekata ovih dana stižu rješenja na basnoslovne iznose, riječ je o poreznom udaru na restorane. Iz svega što posljednjih dana u strahu prepričavaju vlasnici restorana zaključuje se da je ministar Zdravko Marić krenuo u porezni masakr ugostitelja.

Većina ugostitelja ovih je dana na kućne adrese ili zasad usmenim putem dobila rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Nitko od ugostitelja, kako navodi N1 nije želio istupiti javno jer su u strahu od toga kakve bi to posljedice moglo imati na njihovo poslovanje, a za mnoge od njih izgledno je da im prijeti i zatvaranje jer ne znaju odakle smognuti novac kojim bi podmirili dug prema državi.

Procedura koju su prošli, prepričavaju, više-manje je ista. Krajem prošle godine ugostiteljske objekte – navodno uglavnom one s prihodima većim od tri milijuna kuna – počeli su ophoditi poreznici koji bi u njima mjesec dana provodili nadzor te kontrolirali tzv. robno-materijalno knjigovodstvo.

Potom su uslijedili mjeseci mira, da bi posljednjih dana vlasnici na adrese počeli primati porezna rješenja iz kojih proizlazi kako na ime PDV-a državi duguju i do nekoliko milijuna kuna, a većina njih bila je u šoku zbog obrazloženja kako je Porezna uprava došla do ovih cifri.

– Sve u svemu, Porezna uprava zauzela je kreativni stav. Njihov je zaključak da smo proizvode prodavali po cijenama nižima od onih koje bi trebale biti te su nam to sada odlučili naplatiti – priča jedan ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

Navodno se radi o tome da je Porezna procijenila da trošak namirnica u konačnoj cijeni obroka ne smije biti veći od 40 posto, a tamo gdje su pronašli da je taj udio bio viši, odlučili su na razliku naplatiti PDV smatrajući da se ne radi o stvarnim cijenama već o načinu prikrivanja neprijavljenih računa.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.