2 min. čitanja

Popularna stranica se našalila s računom za kavu: “Stvarno nije u redu!”

Popularna stranica se našalila s računom za kavu: “Stvarno nije u redu!”
Foto: Pexels / Pixabay / DDPD / Screenshot

Manija slikanja računa postala je dio folklora onih koji su se (doduše pohvalno) ohrabrili izići iz vlastite komfort zone i otputovati u susjedno selo. Problem je kad to selo ili grad žive od turizma, pa cijene prilagođavaju tržištu, a to čovjek navikao na pivu iz dućana ispred seoskog zoga za balote nije naučio, pa ostane “vidno šokiran”. Takvi su danas naučili koristiti mobitele s kamerom i internetom, pa cijeli svijet mogu maltretirati svojim “vidnim šokovima”.

Ulazite li u luksuzne hotele i restorane, očekujete valjda da će i cijena biti skuplja od cijene smještaja u studio apartmanu ili ručka u lokalnoj menzi ili bifeu. Normalan čovjek tako će znati da kava na viđenijoj lokaciji ili onoj s koje je najljepši pogled, vrijedi barem duplo ili troduplo više od kave u susjednoj ulici gdje toga nema, a barem pet ili deset puta trebala bi biti skuplja nego u seoskoj birtiji.

Ljetnu zanimaciju neiskusnih hrvatskih short-distance turista komentirala je tako i stranica Dnevna doza prosječnog Dalmatinca, pa je uz sliku jednog takvog, fiktivnog doduše, računa, napisano:

“Stvarno nije u redu… Jedna kava – JOJ. (svi slikajte vaše račune 2022. i kukajte)”

Foto: DDPD

Naravno, objava je skupila stotine lajkova i komentara od kojih neki nisu shvatili zafrkanciju, pa je autor morao i pojasniti:

“Post je parodija na objavljivanje računa u sezoni. Nije pravi račun. Postoje ljudi koji dolaze na more samo se čudit cijenama.”

Iščuđivačima tržišne ekonomije preostaje tek udijeliti savjet: Želiš li znati cijenu kave ili sendviča – pogledaj cjenik. Ako si žedan i gladan i nije ti bitan pogled – skokni do dućana i popij kavu iz aparata. A želiš li biti turist i uživati u lijepom pogledu ili mjestu gdje ćeš biti viđen, pripremi se sad na šok – to ti nešto i košta…

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.