2 min. čitanja

Ponovno izljev nafte u moru južne Kalifornije

Ponovno izljev nafte u moru južne Kalifornije
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kalifornijske vlasti istražuju novo curenje nafte iz podmorskog cjevovoda u zaljevu San Pedro, nedaleko od luka u Los Angelesu i Long Beachu. Pored plaže u Huntington Beachu primjećena je masna mrlja u moru, a kalifornijski ured za sprečavanje i sanaciju izljeva nafte prstom upire u kompaniju DCOR.

Američka obalna straža primila je 15. prosinca prvu dojavu o pojavi masne mrlje u moru u blizini granice s Meksikom. Istraga nije otišla dalje od izvida budući da nisu mogli utvrditi odakle dolazi masna mrlja. No prije nekoliko dana stiže nova dojava o novoj masnoj mrlji, gotovo na istoj lokaciji. U međuvremenu crna masnoća pojavila se i na plažama u blizini Huntington Beacha i Dog Beacha.

Masna mrlja nalazila se u blizini DCOR-ovog cjevovoda koji se proteže do morske platforme Eve pa je dotična kompanija odmah proglašena odgovornom za novi ekološki incident uz kalifornijsku obalu.

Platforma Eva nalazi se oko 3 kilometra udaljena od obale, a od 2016. godine proizvodi oko 1430 barela nafte dnevno.

Ronioci bi tijekom dana trebali pretražiti morsko dno kako bi pronašli eventualna oštećenja podmorskog naftovoda iz kojeg bi mogla curiti nafta. Na sreću, nafta zasad nije ugrozila tamošnji ekosustav.

Ovo je, inače, drugi incident s izljevom nafte na gotovo identičnoj lokaciji u posljednja dva mjeseca. Tada je iscurilo na stotine litara nafte iz podmorskog naftovoda, za kojeg se vjeruje da ga je oštetilo sidro jednog od kontejnerskih brodova koji su bili usidreni u zaljevu San Pedro, tjednima čekajući na isporuku robe u luci LA. Crna tekućina tada je preplavila obližnje plaže i izazvala ekološku katastrofu.

Ronioci su otkrili da je naftovod pomaknut po morskom dnu za više od 30 metara od početne lokacije te da iz oštećenog dijela cijevi curi nafta. Odgovornom je tada proglašena kompanija Amplify Energy koja je skupa sa svoje dvije podružnice optužena za nemar.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.