2 min. čitanja

Pomorski značaj Slanog kroz povijest

ZAGREB/SLANO – Hrvatski restauratorski zavod poziva na predavanje Ivana Viđena „Društveno-kulturni kontekst Slanoga u razdoblju ‘zlatnoga doba Dubrovnika’“u četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 18 sati i 30 minuta u Dvorani pape Ivana Pavla II.

Iznimno povoljan geografski smještaj Slanoga omogućio je kroz stoljeća tome primorskom mjestu važnu stratešku i gospodarsku ulogu. Nakon stjecanja prostora između Orašca i Stona (1399. – 1405.), Dubrovčani su, uspostavljajući svoju administraciju na čelu s lokalnim knezom i njegovom kancelarijom, odmah učinili Slano i upravnim središtem cijeloga Dubrovačkog primorja.

Za značenje Slanoga u 16. stoljeću povjesničar Josip Lučić kaže da je „u to vrijeme izvan grada Dubrovnika ono najpomorskije središte dubrovačke države“; u Slanome je bilo i manje brodogradilište, a prema nekim proračunima, na prijelazu 16. u 17. stoljeće brodovlasnici iz Slanoga posjedovali su ukupno 32 broda. Nije stoga neobično da su se slanski pomorci upravo natjecali kako će uresiti crkvu sv. Jeronima i time ne samo nebu zahvaliti na svim primljenim dobročinstvima nego i ostaviti trag svojega ugleda. Povjesničar Vlaho Fortunić navodi kako nam „unutrašnjost ove lijepe i prostrane crkve služi zapravo kao najbolji dokumenat slanske prošlosti: ona jasno pokazuje tko su i kakovi su bili nekad stanovnici ove krasne uvale“.

Među najvažnijim obiteljima slanske prošlosti posebno mjesto pripada ipak obitelji Ohmučević. Čak su dvojica Ohmučevića potkraj 16. i u prvoj polovici 17. stoljeća bili admirali u službi španjolskih kraljeva, što je i ostalim slanskim pomorcima omogućilo lakše trgovanje s Napuljem i sa Španjolskom. Predavanjem će se izložiti društveni i kulturni kontekst Slanoga od sredine 15. do sredine 17. stoljeća kako bi se cjelovitije mogla razumjeti umjetnička djela koja je to vrijeme iznjedrilo (posebno glavni oltar crkve sv. Jeronima), a koja do danas predstavljaju važan dio kulturne baštine toga prostora.

Predavanje je realizirano u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Hrvatski restauratorski zavod organizira predavanje za javnost u sklopu projekta „Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ u kojem sudjeluje kao jedan od jedanaest partnera. Nositelj cjelokupnog projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno i operativno vodi ga Regionalna agencija DUNEA. Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Priprema i provedba integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.