1 min. čitanja

Spomenik prvom hrvatskom tiskaru u Donjem Kosinju!

Spomenik prvom hrvatskom tiskaru u Donjem Kosinju!
Foto: Kosinj i Kosinjska tiskara

Ambroz Kacitić od plemena Kolunić, prvi je hrvatski tiskar, đakon, svećenik, pavlin, glagoljski pisac, javni bilježnik i učitelj.

I vrlo napredan čovjek za svoje vrijeme koji je pratio trendove. Zamislite koliko je teško do pravih informacija bilo doći u 15. stoljeću kada je ovaj čovjek živio. Danas bi on vjerojatno bio u prvim redovima razvoja tehnologije i znanosti kakvu poznajemo, ali možete li samo zamisliti doba rane renesanse i količinu snage volje, mudrosti i hrabrosti koja je trebala da bi se krenulo u jedan takav podvig u osvit tiskane riječi.

Ostavio je kodirane tragove kao materijalni dokaz u formi tzv. slijepih otisaka u našoj prvoj tiskanoj knjizi, glagoljskom Misalu po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. 

Ovaj velikan nema ni jedan jedini spomenik u Hrvatskoj!

Stoga se inicijativom župnika Gornjeg i Donjeg Kosinja vlč. Pere Jurčevića i istraživača kosinjske povijesti dr. sc. Ivana Mancea pokrenula ideja oko izgradnje njegovog spomenika u Donjem Kosinju. U ovoj fazi prikupljaju se donacije, a detaljnije o temi i sudjelovanju u donacijama pročitajte OVDJE.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.