2 min. čitanja

Pomorski muzej i fakultet u Splitu s crnogorskim partnerima u projektu valorizacije podmorske kulturne baštine

Pomorski muzej i fakultet u Splitu s crnogorskim partnerima u projektu valorizacije podmorske kulturne baštine
Foto: Danijel Frka / Ilustracija

BAR – U sklopu EU projekta WRECKS4ALL od 14. do 15. listopada u Baru je održana dvodnevna regionalna radionica na temu donošenja akcijskog plana za prekogranični menadžment, poboljšanje i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine kroz ronilački turizam. Domaćini su bili Turistička organizacija Opštine Bar i Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, a prisustvovali su predstavnici ostalih partnerskih ustanova ovog INTERREG IPA projekta: Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split iz Hrvatske te Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine.

Više od četrdeset sudionika iz sve tri države aktivno je sudjelovalo u prezentacijama stanja i mehanizama zaštite podvodne kulturne baštine istočnog Jadrana. Osobit doprinos dali su predstavnici ronilačkog i turističkog sektora razmijenjujući iskustva i promišljajući mogućnosti daljnjeg umrežavanja kao i promocije ronilačkih destinacija. Osim akcijskog plana usvojen je edukativni kurikulum za predstojeće obuke ronilaca u digitalnoj dokumentaciji podvodnih arheoloških nalazišta.

Foto: HPMS

U analizama pravnih regulativa i  standardizacije usluga ronilačkog turizma Republika Hrvatska istaknuta je kao vodeća u regiji. Daljnje projektne aktivnosti bit će usmjerene ka iniciranju pozitivnih pomaka  u zakonskim normama, razvoju modela upravljanja ronilačkim destinacijama te stvaranju novih turističkih proizvoda prekogranične ronilačke ponude.

Projekt “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) započeo je u kolovozu 2020. godine i traje 24 mjeseca.

Foto: HPMS

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.