3 min. čitanja

Pomorske havarije u šibenskom akvatoriju

Pomorske havarije u šibenskom akvatoriju
Šibenska luka s potopljenom jedrilicom ‘Galathea’ / Fotografiju ustupio: Petar Čičin Šain

ŠIBENIK – Povodom obilježavanja dana svetog Nikole Udruga pomorskih kapetana i časnika  u šibenskoj knjižnici u petak, 1. prosinca organizira predavanje ‘Pomorske havarije u šibenskom akvatoriju’.

Predavanje će održati Petar Čičin – Šain koji je za Morski.hr podijelio nekoliko crtica o iznimno dragocjenim podacima koje će iznijeti javnosti.

Koliko je bilo poznatih havarija u šibenskom akvatoriju?

– U prezentaciji koju sam pripremio izabrao sam 28 primjera. Opisane su pomorske nezgode i nesreće do 1977. godine.  To je samo mali izbor od preko par stotina zabilježenih havarija. Kroz 20. stoljeće. U 2. svjetskom ratu bombardirana je zgrada lučke kapetanije i sav arhiv je nepovratno izgubljen. Ostali smo prikraćeni za period 19. i prve polovine 20. stoljeća. Otišlo je u dim šibensko parobrodarstvo,  dnevnici odlaska i dolaska brodova kao i očevidnici pomorskih havarija. Prezentacija ne opisuje stradavanja u ratovima u šibenskom akvatoriju, odgovara Čičin Šain i nastavlja:

– Najpoznatija su potonuća Brigitte Montanari, putničkih parobroda  Karađorđa i Prestolonaslednika. Petra kod Zlarina,  razarača Ljubljana i Galatee u gradskoj luci.  Ne možemo zaboraviti Proleterku, Njegoša, Iliriju, Ursu, Triestinu, Citta di Venezia. Svi ti brodovi spadaju u klasične primjere brodoloma na moru. Posebno bih naglasio stradavanje talijanskih brodova Triestina i Argo zbog stradalih pomoraca.

Vađenje olupine / Fotografiju ustupio: Petar Čičin Šain

Božićno stradavanje

Izdvojio bih pomalo zaboravljen brodolom parobroda Isea kod otočića Mala Smokvica. Nemili događaj zbio se na Božić 1911. godine. Totalna havarija, izgubljenog broda i tereta. Požar koji je izbio u strojarnici naglo se proširio cijelim brodom. Posada se spasila skokom u hladno more. Na mostu je ostao kapetan i nasukao je brod na otočić Mala Smokvica. U zadnji tren se spasio skokom u more jer je uslijedila eksplozija brodskog kotla. Doplivavši do otočića pronašao je promrzlu posadu u stanju beznađa. Nekoliko mornara imalo je opekotine i pomoć je bila prijeko potrebna. Na njihovo iznenađenje ugledali su četiri rogoznička leuta. Ribari su spazivši gusti dim odmah krenuli prema Smokvici. Stigli su u pravi čas, pokupili brodolomce i smjestili ih u Rogoznici po kućama.

Župnik Ivan Katalinić  i nadučitelj Ante Bumber  istakli su se u prikupljanju pomoći. Iz Šibenika je stigao dr. Julio Kovatz s broda Schwarzenberg i zbrinuo ozlijeđene. Kapetan Ivan Kalačić izvijestio je brodovlasnika, konzorcij Dalmatia o gubitku broda. Ujedno se zahvalio mješatnima Rogoznice. Zapaljeni parobrod isea pod udarcima valova potonuo je za par dana u dubinu. Bilo je to Božićno Stradavanje. Srećom bez ljudskih žrtava i sa sretnim završetkom za posadu.

Brod Citta di Venezia prije potonuća / Fotografiju ustupio: Petar Čičin Šain

Najopasniji dio za plovidbu

– Rekao bih najzahtjevniji i gdje je potrebna povećana pozornost.  To je nesumnjivo kanal svetog Ante, a pogotovo na ulazu između Burnog i Južnog Turna gdje su jake morske struje. Pogledom na akvatorij vidimo da razvedenost obale, mnogobrojni otoci, hridi i pličine zahtijevaju povećan oprez u navigaciji. Pogotovo u lošim vremenskim uvjetima. Jadransko more je najljepše ali zna biti i surovo, završava Čičin Šain, čije će izuzetno zanimljivo predavanje ljubitelji morskih priča moći poslušati 1. prosinca u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, s početkom u 18.30 sati.

Predavanje “Havarije u akvatoriju Šibenik” uz brojne popratne fotografije i ilustracije organizira Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik, a nakon predavanja je predviđeno druženje pod motom ‘Mislite globalno, kušajte lokalno’ uz Marka Škugora i klapu Romansa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.