3 min. čitanja

Policijska uprava istarska podsjeća: "Za uplatu je dovoljan samo IBAN, nemojte davati druge podatke!"

Policijska uprava istarska podsjeća: "Za uplatu je dovoljan samo IBAN, nemojte davati druge podatke!"
Foto: Pixabay

Policija upozorava građane da ne dostavljaju nikome svoj broj bankovne kartice i CVV broj na poleđini kartice.

Umaška policija zaprimila je prijavu 44-godišnjakinje koja je na internetskom oglasniku oglasila prodaju dva mobitela, nakon čega ju je putem mobilne aplikacije kontaktirala nepoznata osoba i poslala oštećenoj poveznicu na aplikaciju dostavne službe pomoću koje je trebala biti izvršena uplata novca i razmjena paketa.

Oštećena je, kako bi provjerila primitak uplate dogovorenog novčanog iznosa, u aplikaciju unijela broj bankovne kartice i CVV broj sa poleđine bankovne kartice, nakon čega joj je u kratkom roku pristigla obavijest da joj je na računu rezervirano i skinuto više stotina eura. Kada je kontaktirala navodnu dostavnu službu, prvo joj je rečeno kako je to kratkoročno i da će joj novac biti vraćen, a potom je pristiglo i objašnjenje da je došlo do pogreške i da ponovno potvrditi primitak uplate za mobitele. Kada je žena ponovno otvorila poveznicu koja joj je dostavljena, s računa joj je ponovno rezerviran i skinut novac.

Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela.

- Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke - upozorava policija.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Istranka mislila da se dopisuje s turskim glumcem pa ostala bez 10.000 eura!
Umaška policija istražuje slučaj prijevare 49-ogodišnje žene koja je dovedena u zabludu i oštećena za deset tisuća eura. Policija upozorava na počinitelje tzv. romantičnih prijevara i savjetuje oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama. Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala m…
Pažanin nasjeo na lažni mail o povratu poreza i ostao bez više od 4.000 eura
34-ogodišnjak s Paga ostao je bez više od 4.000 eura nakon što je ustupio podatke s bankovne kartice kako bi mu ‘sjeo povrat poreza’. Policija i Porezna uprava upozoravaju da mailove kojima im se lažno nudi ‘automatski povrat poreza’ treba odmah brisati. Jučer je u Policijskoj postaji
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.