2 min. čitanja

Istranka mislila da se dopisuje s turskim glumcem pa ostala bez 10.000 eura!

Istranka mislila da se dopisuje s turskim glumcem pa ostala bez 10.000 eura!
Foto: Unsplash

UMAG - Umaška policija istražuje slučaj prijevare 49-ogodišnje žene koja je dovedena u zabludu i oštećena za deset tisuća eura. Policija upozorava na počinitelje tzv. romantičnih prijevara i savjetuje oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama.

Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji joj se predstavio kao turski glumac te se neko vrijeme s njim dopisivala. Nakon što je muškarac obećavajući joj ljubav zadobio njeno povjerenje, zatražio je da mu uplati novac, priopćila je Policijska uprava istarska.

U razdoblju od 6. prosinca prošle godine do 25. siječnja ove godine oštećena mu je na nekoliko računa uplatila više od 10.000 eura, a shvatila je da je prevarena kada joj se s lažne e-mail adrese navodno javio FBI  sa zahtjevom za daljnjom uplatom novčanih sredstava te je događaj prijavila policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise.

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati u LETKU.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječanka rezervirala prijevoz do Pule i ostala bez sredstava na računu
Djevojka je početkom siječnja putem mobilne aplikacije rezervirala prijevoz od Rijeke do Pule. Naknadno je u aplikaciju unijela podatke svoje bankovne kartice te ostala bez 1.200 eura. Policija je prošli tjedan zaprimila prijavu kaznenog djela računalne prijevare na štetu 20-ogodišnje Rije…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.