2 min. čitanja

Policija podsjeća: Neposjedovanje opreme i neočišćeno vozilo kažnjava se sa 130 eura

Policija podsjeća: Neposjedovanje opreme i neočišćeno vozilo kažnjava se sa 130 eura
Foto: Pixabay

S obzirom na trenutno pogoršanje vremenskih uvjeta, odnosno zimske uvjete na prometnicama, iz policije su u petak pozvali vozače na oprez uz obvezu posjedovanja zimske opreme kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu.

Policija je priopćenjem napomenula kako se zimskim uvjetima na cestama smatraju oni kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač je pritom dužan, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu.

S obzirom na trenutno pogoršanje vremenskih uvjeta, iz policije podsjećaju vozače na obvezu posjedovanja zimske opreme kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti.

Vozaču koji na vozilu ne posjeduje zimsku opremu ili ne očisti svoje vozilo od snijega i leda, podsjećaju, prijeti novčana kazna u iznosu od 130 eura i isključivanje vozila iz prometa.

Kako bi se tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama prometne nesreće svele na minimum, u policiji napominju kako je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, najavljuju kako će provoditi pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

“Vozače pozivamo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima, odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da je mogu na siguran način izvesti”, ističu.

Pješake i vozače bicikala pozivaju da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake.

Vozače bicikala podsjećaju na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala.

Biciklistima predlažu da izbjegavaju promet na cestama tijekom zimskih uvjeta, a sve sudionike u prometu pozivaju na oprez te da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju iz policije, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.