>
  1 min. čitanja

LIPANJSKI MONSUN Hoće li Hrvatsku pogoditi gotovo nepoznata nam meteorološka pojava?

LIPANJSKI MONSUN Hoće li Hrvatsku pogoditi gotovo nepoznata nam meteorološka pojava?
Foto: Facebook/IstraMet

IstraMet je ovih dana na Facebooku upozorio na meteorološki fenomen - "lipanjski monsun", koji bi sa sobom mogao donijeti poplave.

- Jeste li čuli za pojam lipanjski monsun? Ako niste, uskoro biste mogli... Uskoro ćemo o tome pisati (ali nadamo se ipak da ne). Kome trebaju poplave na početku ljeta - poručili su na Facebooku.

Monsuni su vjetrovi inače karakteristični za prostor Jugoistočne, Južne i Istočne Azije. Nastaju zbog različitog zagrijavanja kopna i mora, pri čemu se javljaju različiti tlakovi koji teže ujednačavanju. Monsuni se periodički izmjenjuju te pušu u određenim godišnjim dobima. Tako razlikujemo ljetni i zimski monsun.

Ljetni monsun puše s mora prema kopnu. Azijsko se kopno ljeti iznimno jako zagrije, a termički ekvator pomakne se daleko na sjever, između 20° i 30° sjeverno. Ljetni monsun nazivamo još i jugozapadnim monsunom. On je po postanku pasat s jugoistoka. Prelazeći ekvator, on se osnosimetrično preslikava u jugozapadni vjetar.

S obzirom na to da ljetni monsun puše s mora prema kopnu, on donosi vlažno i izrazito kišovito vrijeme. Ljetni monsun tako pušući često uzrokuje poplave.

Upaljen meteroalarm

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za veći je dio Hrvatske upalio žuti meteoalarm zbog opasnosti od jakih vjetrova i bure.

“Do četvrtka u unutrašnjosti će biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, posebno u četvrtak kada se očekuju pljuskovi. U srijedu će na istoku biti više sunčanih razdoblja i uglavnom suho. Vjetar će većinom biti slab, a temperature će ostati slične. Na Jadranu će biti promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.