1 min. čitanja

POKRAJ SREDNJE I JUŽNE AMERIKE Otkrivene su četiri divovske podmorske planine 1150 metara ispod površine!

POKRAJ SREDNJE I JUŽNE AMERIKE Otkrivene su četiri divovske podmorske planine 1150 metara ispod površine!
Foto: Schmid Ocean Institute

WOW! To je sve što se može reći nakon najnovijeg otkrića u Tihom Oceanu - radi se o ogromnim masivnim planinama pod morem koje vjerojatno skrivaju izuzetno puno tajni podvodnog života!

Podmorske planine otkrili su znanstvenici sa Schmidt Ocean Instituta. Njihova je brodica Falkor "odgovorna" za ovo fantastično i uzbudljivo otkriće na zapadnoj strani Srednje i Južne Amerike, javlja The Maritime Executive.

Znanstvenici su plovili iz Kostarike za Čile kada su "nabasali" na neotkrivene podmorske planine visoke od 1591 pa do 2681 metar! Najviša od njih je visoka 2681 metar, prekriva područje veličine 450 četvornih kilometara i sad ono najluđe od svega - nalazi se na dubini od 1150 ispod površine!

Kao što kopno obiluje planinama, brdima i strmim liticama, isto možemo pronaći i u morskim dubinama i uvijek iznova fascinira novo otkriće poput ovog. Vjerojatno stoga što ovako masivne i teško dostupne podmorske planine potencijalno skrivaju još neistražen život te sigurno jesu biološko žarište prepuno misterija i novih odgovora.

Od 2021. godine znanstvenici su uspjeli mapirati oko 1.5 milijuna kilometara oceanskog dna i otkriti 29 podvodnih planina, brda i podmorskih rovova.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.