2 min. čitanja

Pojavio se video spašavanja dvojice Ukrajinaca i Rusa s Bourbon Rhodea

Pojavio se video spašavanja dvojice Ukrajinaca i Rusa s Bourbon Rhodea
Foto: Screenshot / Morski HR

Na društvenim mrežama pojavila se videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje prvih preživjelih članova posade Bourbon Rhodea – Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca Dmytra Marchenka i Yevhenia Nikolova.

U videu se vide trojica spašenih, od kojih se jedan penje na brod spasa i na leđima kombinezona ima oznaku kompanije Bourbon.  Svi izgledaju iscrpljeno, posebno dvojica u splavu, a u daljnjim komentarima autor potvrđuje izvornost snimke i objavljuje fotografiju spašenih koji su prilikom spašavanja golih života zadobili ozbiljne ozljede.

Autor je filipinski član posade broda koji je pronašao brodolomce. S obzirom da je još uvijek traga za sedmoricom, uključujući i hrvatskog kapetana Dina Miškića, stiglo mu je nekoliko upita o potvrdi datuma spašavanja, na što je odgovorio da je snimka nastala 28. rujna.

Ustupio nam je snimku za objavu te potvrdio datum kad je nastala.

– Drago mi je što smo mogli pomoći, dali smo sve od sebe. Volio bi da smo pronašli i ostale. Snimki ima još, a nakon ovog spašavanja nastavili smo put ka luci prema kojoj smo krenuli – kratko nam je ispričao.

Podsjetimo, dvojica Ukrajinaca i Rus spašeni su treći dan nakon što je Bourbon Rhode potonuo 26. rujna. Prema svjedočanstvu jednog od njih, Igora Morozova, u moru su proveli 24 sata držeći se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su ih sve dalje od mjesta gdje je potonuo brod.

Nakon njihova spašavanja su pronađena četiri tijela, a za sedmoricom, uključujući hrvatskog kapetana, Dina Miškića još uvijek se traga, iako od subote, nažalost smanjenim intenzitetom.

Nove satelitske snimke očekuju se vrlo skoro

Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), u središnjem Dnevniku HRT-a je rekla da se nove satelitske snimke očekuju vrlo skoro.

– Satelitski podaci su pomoćni alat u akcijama spašavanja, a ključne su pomorske snage na terenu. Ovo je jedna od najopsežnijih akcija koje se sjećam, traje od 26. rujna uz zračne i pomorske snage te satelitsko promatranje. Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem. Aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima te da se to doista i događa – pojasnila je Markovčić Kostelac.

PROČITAJTE JOŠ:

OBITELJ MIŠKIĆ: “Nećemo odustati od Dina, unatoč razočaravajućoj vijesti o prestanku aktivne potrage!”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.