1 min. čitanja

POHVALNO Novogodišnji doček i u Rijeci bez vatrometa

POHVALNO Novogodišnji doček i u Rijeci bez vatrometa
Foto: Ilustracija Shutterstock

RIJEKA - Vatromet ove godine neće biti u programu organiziranog novogodišnjeg slavlja u središtu Rijeke, odlučila je tamošnja gradska uprava.

Odluka je donesena u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima. Dio novca koji je Grad osigurao za vatromet bit će preusmjeren udrugama koje skrbe o životinjama, izvijestili su.

Inicijativi Prijatelja životinja dosad su se odazvali Rovinj, Labin i Opatija u jadranskoj, te Čazma i Samobor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Opatijci i njihovi gosti drugu godinu zaredom Novu će organizirano dočekati uz laserski show umjesto klasičnog vatrometa, a sredstva u iznosu od pet tisuća kuna Grad će donirati Liburnijskom društvu za zaštitu životinja Lunjo i Maza, poručili su iz opatijske gradske uprave.

Hoće li se još gradova i općina pridružiti pozivu za drugačijim novogodišnjim slavljem, ostaje vidjeti.

Prijatelji životinja podsjećaju da svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane novogodišnjim vatrometom. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako u ovo vrijeme zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Iz udruge pozivaju i sve građane da odustanu od vatrometa i ostale pirotehnike, napominjući da je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom cijele godine.

V.K.


 

 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.