2 min. čitanja

Pogledajte kako ovaj jedrenjak na motorni pogon oduzima prednost trajektu!

Pogledajte kako ovaj jedrenjak na motorni pogon oduzima prednost trajektu!
Foto: Čitatelj

Poznavanje Pravila za izbjegavanje sudara na moru jedna su od najvažnijih tema iz programa ispita za voditelja brodice. Skiper ovog jedrenjaka na motorni pogon očito misli da ima uvijek prednost, iako ne plovi na jedra. Na relaciji Preko-Zadar tončno ispred prove trajekta Jadrolinije, ovaj je jedrenjak odlučio proći i tako mu oduzeti prednost.

- U petak trajekt iz Preka u 14.30, trajekt je morao izvesti manovru, usporiti i skrenuti - kaže nam svjedok događaja u kojem ovaj jedrenjak, samo zahvaljujući trezvenosti posade Jadrolinije, nije samljeven pod provom trajekta.

Pravila za izbjegavanje sudara na moru skup su međunarodnih pravnih normi kojima se regulira pomorski promet. Republika Hrvatska donijela je Pravilnik o izbjegavanju sudara na moru koji preuzima međunarodna Pravila te ih dopunjava Pravilima za područja hrvatskih luka i unutrašnjih morskih voda.

Kad se kursovi dvaju brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, uklonit će se s puta onaj brod koji vidi drugi preko svoje desne strane i, ako je u danome slučaju to moguće, on pri tome ne smije presijecati kurs ispred pramca toga broda.

Kako se treba ponašati na moru, pročitajte niže:

Primjena pravila za izbjegavanje sudara na moru | | Morski HR
Poznavanje Pravila za izbjegavanje sudara na moru jedna su od (važnijih) tema iz programa ispita za voditelja brodice. U prethodnom članku naglasili smo da je ispit za voditelja brodice usmeni i
PRAVILA PLOVIDBE 3 Izbjegavanje sudara na moru | | Morski HR
Iako more nije cesta, gust promet ljeti, a pogotovo u uskim kanalima i prolazima, na izlazima i ulazima u luke, predstavlja izazov za svakog neiskusnog nautičara. U ovom nastavku edukativnog serijala

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.