3 min. čitanja

POGINULO 28 POMORACA – 60 godina od jedne od najvećih tragedija u hrvatskom pomorstvu

POGINULO 28 POMORACA – 60 godina od jedne od najvećih tragedija u hrvatskom pomorstvu
Foto: Naša Kostrena

Na današnji dan, prije šezdeset godina, dogodila se jedna od najvećih tragedija hrvatskog pomorstva, kad se parobrod Šabac Kvarnerske plovidbe iz Rijeke u La Mancheu sudario s gotovo trostruko većim britanskim motornim brodom Dorrington Court, pri čemu je poginulo 28 od ukupno 33 člana posade s broda Šabac, piše Novi list.

Brodovi su se sudarili u magli, a Šabac je, nakon sudara, potonuo za nešto više od pet minuta. Bila je to u to vrijeme najveća tragedija domaće trgovačke mornarice još od 1930. godine, kad je u ciklonu na Atlantiku potonuo brod Daksa, odnijevši 38 života.

Hladno more

Do havarije je došlo 7. siječnja 1962. godine kasno navečer, nešto prije 23 sata, kad je veći dio posade bio u svojim kabinama. Velikom broju poginulih kumovali su hladno more u La Mancheu u ovo doba godine, kao i činjenica da se potraga za preživjelima odvijala u noćnim satima i po magli, što je, prema tadašnjem pisanju britanskih novina, otežavalo potragu i značajno umanjilo šanse za preživljavanje onima koji su eventualno uspjeli napustiti brod i skočiti u more.

Krajem prosinca 1961. brod Šabac je isplovio iz luke Ploče za Rotterdam s 4.100 tona boksita. U nedjelju 7. siječnja 1962. uplovio je u La Manche oko podneva, a u 22:51, u uvjetima smanjene vidljivosti došlo je do sudara s brodom Dorrington Court. Šabac je u sudaru teško oštećen, na lijevom boku broda nastala je velika rupa, te je zbog prodora mora u trup potonuo u manje od deset minuta. Većina posade u tom trenutku je spavala, a s obzirom na brzinu potonuća najvjerojatnije nije bilo vremena za spuštanje čamaca za spašavanje. Od onih koji su uspjeli napustiti brod skakanjem u hladno more, spašena su samo petorica.

U samo nekoliko minuta Šabac je potonuo oko tri nautičke milje jugoistočno od broda-svjetionika South Goodwin – Foto: Naša Kostrena

Brod Dorington Court i još tri broda koja su se našla u blizini spustili su čamce u more i tražili brodolomce, ali većina ih je već bila preminula zbog hladnoće mora. Brod Hampton Ferry uz pomoć putnika izvukao je iz mora kapetana, prvog časnika, jednog člana posade te još četiri mrtva tijela. Dorington Court uspio je pronaći 3 preživjela mornara od kojih je kasnije jedan preminuo. Posada broda Soutern Africa tragala je za preživjelima još dvanaest sati, no uspjeli su pronaći samo tijela petorice poginulih pomoraca, a posada broda Walmer pronašla je još sedam tijela.

Nekoliko dana kasnije, 14. siječnja 1962., u Pulu je sletio avion sa sedamnaest tijela poginulih pomoraca. Nekoliko dana kasnije, 19. siječnja, pronađeno je tijelo Stanka Smokvine kojeg je pronašao nizozemski ratni brod, a u domovinu ga je donio brod Bratstvo. Pokopan je u Kostreni 12. prosinca 1962. godine. Tijela desetorice pomoraca nikad nisu pronađena.

Burna prošlost

Parobrod Šabac izgrađen je 1922. godine u brodogradilištu Stettiner – Oderwerke za njemačku kompaniju Leonhardt & Blumberg i porinut kao Marie Leonhardt. Brod je bio dugačak 105,1 metar, širok 14,2 metra, maksimalne nosivosti 4.884 tone.

U Drugom svjetskom ratu bio je potopljen u zračnom napadu saveznika na Hamburg 18. lipnja 1944. godine. Nakon rata je izvađen iz mora i popravljen te je kao ratna reparacija dodijeljen Norveškoj gdje plovio pod imenom Skottnes. Već 1947. godine Norvežani ga prodaju Jugoslaviji, gdje je prvo dobio ime Sušak, a kasnije je preimenovan u Šabac, piše Novi list.

Marinko Glavan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.