5 min. čitanja

PODMORJE PLAŽE MARTULINA Uzbudljivi snorkeling u Peroju

PODMORJE PLAŽE MARTULINA Uzbudljivi snorkeling u Peroju
Foto: TZ Vodnjan / Josip Tomisin / RK Loligo / Barbara Unković

PEROJ – Plivanje i ronjenje s maskom odnosno “snorkeling” sve je popularniji način otkrivanja podmorja za one koji, i bez savladane vještine ronjenja, žele otkrivati čari podmorja. Za snorkeling je potrebna samo podvodna maska i, naravno, odlična i zanimljiva lokacija! Na području Vodnjanštine postoji niz šljunčanih i stjenovitih plaža koje ćete pronaći u obalnim mjestima, Peroju i Barbarigi. Ukoliko ste vlasnik psa, imate razlog više za dolazak jer na njih čekaju posebne plaže na kojima možete zajedno uživati.

A ako za vrijeme odmora na području grada Vodnjana tražite idealnu plažu za snorkeling, donosimo vam detaljan vodič kroz podmorje plaže Martulina u Peroju.

Plaža za pse – Foto: TZ Vodnjan

Kako do plaže Martulina?

Kako biste pronašli plažu Martulina, potrebno se uputiti u jedno od mjesta Vodnjanštine, Peroj. Laganom šetnjom po perojskoj obalnoj šetnici stići ćete do plaže za 15-tak minuta iz smjera uvale Portić ili autom slijedeći uputu za dolazak na perojske plaže. U nizu šljunčanih plaža, Martulinu ćete lako prepoznati po ostacima austrougarskog mola koji vire iz mora. Za obitelji s djecom dobro je znati da se u blizini nalazi dječje igralište koje može upotpuniti zabavu nakon uspješne podmorske avanture.

Obala Vodnjanštine – Foto: Danilo Dragosavac

Tragom najmodernijih austrougarskih brodova

Austro-Ugarska Monarhija ostavila je dubok trag u Istri i u mnogočemu je dijelom istarskog nasljeđa na kopnu, ali i ispod morske površine. Ova snorkeling lokacija čuva tragove ne tako davne prošlosti koji svjedoče o pomorskoj i ratnoj ostavštini Austro-Ugarske. S obzirom na to da je obližnja Pula bila odabrana za glavnu ratnu luku Carstva sredinom 19. stoljeća slijedio je period intenzivne izgradnje fortifikacijskog sustava, uređenja sidrišta, plovnih puteva i razvoja moderne ratne mornarice.

Fažanski je kanal bio pomoćno sidrište pa su tako ispred ove plaže prolazili najmoderniji i najopremljeniji ratni brodovi. Radi zaštite središnje ratne luke austrougarske mornarice razvija se jedinstveni sustav obrane u široj okolici Pulskog zaljeva. Upravo ovdje, od rta Mertulin, današnje plaže Martulina, do Malog Brijuna za vrijeme prvog svjetskog rata postavljena je protupodmornička zaštita u vidu čelične mreže ili debelog čeličnog užeta koja je štitila sjeverni ulaz u Fažanski kanal.

Foto: TZ Vodnjan

Smjernice za istraživanje podmorja

Istraživanje ovog lokaliteta s intrigantnom povijesnom pričom možete započeti od urušenog dijela gdje dva paralelna mola idu u smjeru Brijuna s prosječnom dubinom od 2 metra. Između njih se nalazi širok prolaz u kojem se skrivaju plove riblje mlađi, a u sjenovitim pukotinama mola moguće je susresti i raka kosmača koji živi u posebnom obliku simbioze s narančastom spužvom. Kako bi se prikrio on je doslovce otrgne s morskog dna i njome se zamaskira osiguravajući si tako zaštitu.

Mediteranska meduza (Cotylorhiza tuberculata)- Foto: Josip Tomisin / RK Loligo

Plavi prozorčić, riba pjevčić i spužva spirastrela

U prolazu između molova možete proviriti ispod kamenih blokova u kojima se skrivaju sipe i škrpinice, a ako pronađete jedan osobito širi procijep iznenadit ćete se koliko nalikuje prozorčiću plave boje. U vodoravnim procijepima na stijenkama mola naići ćete na sićušnu ribu koja nosi šarmantno ime – pjevčić. Prepoznat ćete ga po crnoj glavici, a tijelo mu može biti žuto, narančasto ili crveno. Vješt je i u plivanju naopačke, a kad raširi bočne peraje vidljiv je bijeli obrub koji ga dodatno uljepšava. Na zidovima molova možete primijetiti i plošnu spužvu spirastrelu koja je zbog sjenovitog položaja razvila rijetko žarku i upečatljivu crvenu boju.

Smeđa vlasulja (Anemonia sulcata) Foto: Josip Tomisin / RK Loligo

Potonula riva u šarolikom društvu riba

Dijelovi razrušenog mola na desnoj strani gledano prema moru skrivaju razne podvodne detalje koji će vas dugo zadržati pod morem poput velike alke o koju su se vezali brodovi.

Najupečatljiviji dio ove strukture je potonula riva koja se nalazi na samom kraju molova udaljena svega nekoliko metara. Danas njome “šetaju” samo velike oštrige i obične spužve, a i ovdje ćete naći 3 velike alke. Ispod nje sretno živi raznoliko društvo riba kao što su baraji, veliki primjerci lumbraka, pokoji pic, crnej i pirka, a često je posjećuju brancini, jata cipala i orade.

Peroj – Foto: TZ Vodnjan

Raznoliko morsko dno i kolonija morskih zekana

Okolno morsko dno prošarano je kamenim podlogama s malim stijenama, no ako se vraćate uzduž većeg mola s njegove vanjske strane primijetit ćete i pješčano dno na kojem možete pronaći razne školjke i puževe kao što su volak i kvrgavi volak, Petrovo uho, srčanka, rumenka i morske zvijezde.

Dolaskom do plićaka iznenadit će vas velika kolonija morskih zekana koje se ovdje mrijeste i pasu travu. Spadaju u red puževa golaća i imaju male nabore na vrhu leđa poput krila s kojima nespretno klize kroz vodu. Pokušat će vas zadiviti svojim bojama od žute i svijetlosmeđe do tamnije boje posute pjegama. Ako ih vaš dolazak jako uplaši, znajte da se brane ispuštanjem ljubičaste tekućine koja ima neugodan miris. Da puževi vole ovu lokaciju dokazuje i pojavljivanje drugih vrsta puževa golaća kao što je endemski puž dendrodoris. Smeđe je boje i ima žuti ili narančasti obrub, a naraste do 8-9 cm, te izrazito žuta tylodina s malom zakržljalom kućicom koja najčešće živi na žutoj sumporači kojom se hrani. Ako budete imali sreće, susrest ćete još nekog tko se rijetko pokazuje – tanašnog raka pauka s krhkim nožicama poput čačkalica.

Tematska karta podmorja plaze Martulina – Ilustracija: Barbara UnkovićTragovi prošlosti koji se ne smiju dirati

Koliko god vam izgledalo primamljivo nemojte pokušavati roniti ispod kamenih blokova ili preko potonule rive jer biste mogli biti u opasnosti.

Pažljivim promatranjem okolnog dna moguće je pronaći ostatke čahura metaka i preostalih dijelova željezne konstrukcije, no nemojte ih ponijeti sa sobom. Zapamtite ih ili fotografirajte jer su oni trag prošlosti koji vam želi rasplamsati maštu o svemu što se na ovome mjestu zbivalo u prošlosti. Pružite i svim drugim snorklerima nakon vas prliku da otkriju priču prepunu detalja koju podmorje plaže Martulina priča već stoljećima.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.