1 min. čitanja

Podgora prva u županiji javno pokazala na što troše javni novac

Podgora prva u županiji javno pokazala na što troše javni novac
Foto: Boris Kačan

PODGORA – Načelnica općine Podgora Petra Radić jedva je dočekala da javno objavi kako je njezina općina prva na Makarskoj rivijeri, ali i prva u županiji koja je uvela iTRANSPARENTNOST.

– Ma da stvar bude bolja, ni u susjednim županijama nema korisnika ove financijske transparentnosti (Šibensko kninska i Dubrovačko neretvanska). U cijeloj Dalmaciji su se za ovu opciju odlučilo tek par gradova – napisala je na svom Facebook profilu načelnica Radić.

Riječ je, naime, o sustavu koji građanima omogućuje da na web stranici općine detaljno provjere na što sve općina Podgora troši javni novac.

Klikom na transparentno.podgora.otvorenaopcina.hr građani imaju uvid u svaki plaćeni račun pravne, ali i privatne osobe, datum plaćanja, broj računa, njegov opis i iznos. Pa se tako crno na bijelo može vidjeti koja je firma radila s Općinom, koliko su novca dobili, kolike su plaće u javnoj upravi te na što načelnica troši općinski novac.

Foto: Screenshot/Facebook

Navedena digitalna usluga, ističe načelnica Radić, osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama što za općine i gradove predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitete fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana.

– Pored svega ovoga nam je jedino žao što ćete mjesecima, a vjerojatno i par godina, većinom pratiti plaćanje dugovanja i starih računa. Međutim, proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava. Ne danas, ne sutra, nego dokad god je netko ne odluči ukloniti sa stranice, a to nemojte dopustiti – poručila je Petra Radić.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.