2 min. čitanja

Počelo uređenje Interpretacijskog centra u Mošćeničkoj Dragi

Počelo uređenje Interpretacijskog centra u Mošćeničkoj Dragi
Foto: TZ Mošćenička Draga

MOŠĆENIČKA DRAGA - Interpretacijski centar bit će smješten u ruralnoj kamenoj kući u Trebišćima. Muzeološki i muzeografski centar interpretirat će staroslavensku mitologiju te predstavljati ostale baštinske vrijednosti ovog područja.

Zimski dani u Općini Mošćenička Draga prolaze u znaku značajnih investicija u kulturno-turističku infrastrukturu s krajnjim ciljem da se obogate sadržaji koji će privlačiti turiste i učiniti im boravak na području ove male, ali turistički vrlo atraktivne općine što ljepšim i zanimljivijim.

Krajem studenoga prošle godine potpisani su ugovori za uređenje i opremanje tematskih igrališta u Mošćenicama i Trebišćima te sportskog parka u Brseču, kao i za uređenje interijera i muzeološku nadogradnju stalnih postava Muzejske zbirke Mošćenice i Rodne kuće Eugena Kumičića - Jenija Sisolskog. To su sadržaji koji će, nakon realizacije, obogatiti život lokalnog stanovništva i domaćih posjetitelja.

Prvi dani siječnja 2023. nastavljeni su u znaku novih investicija. Potpisom ugovora 10. siječnja počelo je uređenje Interpretacijskog centra Kuća stabla svijeta na području Općine Mošćenička Draga. Završetak uređenja planiran je u listopadu 2023. Uređenje Interpretacijskog centra Kuća stabla svijeta sufinancirano je sredstvima EU (EFRR) u sklopu projekta 'Povežimo se baštinom'.

Etnoselo Trebišća posebno je mjesto na području Parka prirode Učka, a domaći i strani turisti željni boravka u prirodi i višesatnog izleta, sa zadovoljstvom otkrivaju čari mitsko-povijesne staze Trebišća-Perun, dugačke oko 15 kilometara, piše Novi List.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Turističke zajednice općine Mošćenička Draga, za obilazak je potrebno oko sedam sati, a put se uspinje preko sela Sučići i Potoki do osobitog mjesta - zaseoka Trebišća, nekad sela mlinara, danas sela bez ljudi u kojemu noću - plešu vile. Zimi do ovih predjela sunce ne dopire, ali zato iz slapića teče kristalno bistra voda.

- Područje Trebišća-Perun odabrali su prvi doseljeni Slaveni za pozornicu svojih najsvetijih vjerovanja na kojoj su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Nedavna su znanstvena istraživanja dokazala dugo postojeću slutnju da su ovi obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Krenete li ovom mitsko-povijesnom stazom, otkrit ćete tko su zapravo Slaveni, odakle su došli te kakva su im bila vjerovanja i mitologija – poručuju iz Turističke zajednice općine Mošćenička Draga.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Othranilo je generacije, a sada postaje sastavni dio Muzeja ribarskih priča u Ždrelcu | | Morski HR
ŽDRELAC - Interpretacijski centar - muzeja ribarskih priča u Ždrelcu bogatiji je za još jedan primjerak stare ribarske opreme kojom se nekad lovilo sitnu plavu ribu, prvenstveno srdelu. Donacija je to
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.