3 min. čitanja

Počelo suđenje bivšem ministru Lovri Kuščeviću zbog muljanja sa zemljištem na Braču

Počelo suđenje bivšem ministru Lovri Kuščeviću zbog muljanja sa zemljištem na Braču
Foto: Miranda Trklja / Lovro Kuščević / Facebook

Bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik Lovro Kuščević došao je jutros na splitski Županijski sud gdje mu počinje suđenje zbog zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik općine Nerežišća. Konkretno, sudi mu se zbog malverzacija sa zemljištem na Braču, u njegovim rodnim Nerežišćima.

Otkriveno je, među ostalim, da je Kuščević inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana, piše Telegram.

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Optužnica protiv njih je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na uzrokovanje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

USKOK podigao optužnicu protiv Kuščevića i još pet osoba | | Morski HR
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv protiv bivšeg Plenkovićeva ministra Lovre Kuščevića i

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama. Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu, on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

Prema Kaznenom zakonu, službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta zakon predviđa kaznu i do deset godina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Urednik portala Morski HR za N1 televiziju: “Pravda nije jednaka za sve, dokazali smo to svojim pričama” | | Morski HR
O tome kako pravila nisu jednaka za sve, kako se iskrivljuju ili krivo tumače zakoni, žmiri se na iste stvari kod povlaštenih u odnosu na obične građane, na primjeru nekoliko istraženih priča našeg
Kuščevića će zbog sumnje u krivolov istražiti ribarska inspekcija | | Morski HR
Zbog fotografija sumnjivog ribolova ministra uprave Lovre Kuščevića koje je objavio Morski.hr, ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede pokreće izvide zbog sumnje da je prekršio propise Zakona o
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.