3 min. čitanja

POBUNA NA VISU “Nećete nam kastrirati Lučkog”

VIS – Viški mačak Lučki poznat je na Visu i u Splitu jer voli “sjesti” u trajekt i otputovati malo s otoka na kopno, pa se onda vrati. Nedavno je postao i nacionalno poznat jer se malo izgubio, no dobri ljuti vratili su ga kući. Višani su ga jako zavoljeli. Toliko da je na društvenim mrežama nastala prava pobuna kad ga je netko odlučio pokupiti zajedno s drugim mačkama lutalicama i jednostavno – kastrirati.

Na Facebook stranici “Trazim nudim otok Vis” osvanuo je oglas s uredno izvješenim cjenikom kastracije viških mačaka. Cijene kastracije se kreću od 150 do 250 kuna, a autorica oglasa Ana Kovač piše da ostavlja i svoj privatni račun u banci za donacije. Uz napomenu kako je volonterima (za prikupljanje otočkih mačaka) potrebna pomoć, poziva na donacije. Sve ovo pravda navodnom odlukom Grada Visa o obaveznoj sterilizaciji uličnih mačaka, koje će, kako piše, sam financirati.

Protiv ove inicijative pobunili su se Višani, pa je u Facebook grupi Klub obožavatelja Visa i viškiga jazika administrator Srećko Marinković napisao da ne dira Lučkog jer je nakon TV emisija, članaka po medijima, stekao je takvu popularnost da je postao viški brend. Mnogi su u komentarima napisali da će se kastracijom ovog mačka promijeniti njegova osobnost.

Pitali smo stoga inicijatoricu akcije kastracije viških mačaka, Anu Kovač da nam komentira reakcije stanovnika Visa.

Javili su se neki stanovnici Visa ljuti da ste im oteli mačka Lučkog i htjeli ga mimo volje građana sterilizirati. Možete li to komentirati?

– Taj neki stanovnik je stari prdonja koji ne zna ni kako Lučki izgleda, nikad ga nije nahranio, pomazio ili nešto treće. Lučki nije maca Višana i srednjeg jadrana, već ulični mačak koji po zakonu Lijepe naše, a uskoro i po odluci Grada Visa MORA bit steriliziran/ kastriran. Pametnome dosta.

A Vi imate registrirani obrt, firmu, udrugu ili nešto? Nismo shvatili koja je Vaša uloga u tome?

– Građanska inicijativa. Samo osoba koja se brine za ulične mace u dijelu Visa koji živi. Nikoga se nije otelo, u pitanju je ulična maca koja je kao i sve druge. Svaka nečipirana maca je ulična, koliko god popularna bila.

Ok, možete li mi reći kako se zove Vaša građanska inicijativa i neku osnovu po kojoj prikupljate donacije, odnosno cjenik kojeg ste objavili?

– Ne. LP – završava razgvor inicijatorica kastracije viških mačaka.

Nedugo nakon našeg razgovora, ova javna objava je uklonjena, ali je možete pogledati u fotogaleriji, kao i spornu objavu na koju su reagirali Višani.

Višani poručili: “Lučki, ne damo tvoja jaja!”

A Srećko Marinković se žestoko obrušio na sumještanku, pa je objavio:

– Od kuda tebi pravo da otmeš (jer tvoj je postupak upravo to!) Lučkoga i vodiš ga na kastraciju. Pa Lučki nije tvoj! Lučki je vlasništvo cijelog Visa i onih koji se o njemu brinu: momaka iz Lučke uprave, posade trajekta Hektorović, posade katamarana Karolina, Eni, koja se o njemu brine i liječi ga… Lučki je vlasništvo svih nas! Cijelog Visa… i cijele srednje Dalmacije, a i šire… Gdje si ti bila kada se za Lučkog ni znalo nije? Tko je o njemu vodio brigu? Tko ga je hranio, pazio i mazio? Kad je nestao zadnji put, što si poduzela da se nađe? Nisi ništa!

Ostavi se ćorava posla i neka o tome odluče Višani i svi oni koji se o njemu brinu. Svi kojima je to čast i koji to rade iz ljubavi. I svi oni kojima je prirastao i srcu i duši. Skloni se sa javne pozornice Visa koja je rezervirana za Lučkog!!! Ne skreći pažnju na sebe i vrati se u svoju anonimnost. Kastriraj maške kontejneruše! Za to imaš i podršku i svu pohvalu – ali ostavi se Lučkog! Mogli bi se i složiti da se Lučki učini neplodnim, ali na human način, kod licenciranog veterinara uz adekvatnu cijenu i uz uvjet da mu se ne reže uho (kao oznaka sterilizacije). Ali pustimo da o tome odluče Višani i svi obožavatelji mačka Lučkog!

Stoga, ovim postom tražimo od Višana i svih onih kojima je Lučki prirastao srcu i duši da se izjasne da li žele ili ne da se Lučki kastrira?

Lučki, ne damo tvoja jaja! (kliče posada ‘Petra’ i katamarana) – napisao je o ovome branitelj najpopularnijeg viškog mačka. Sudeći po komentarima, dosta građana se slaže s njim.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIS Vratio se mačak koji je otputovao krivim trajektom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.