1 min. čitanja

Plutajuće solarne elektrane očekuje velika ekspanzija

Plutajuće solarne elektrane očekuje velika ekspanzija
Foto: Wikimedia

Plutajuće sunčane elektrane sve su popularnije u Aziji i na Pacifiku, slijedi ih Europa.

Očekuje se da će globalno tržište plutajućih sunčanih elektrana prijeći prag od 6 GW do 2031., dok se developeri bore da zadovolje rastuću solarnu potražnju i traže alternativne razvojne tehnologije, pokazuje analiza Wood Mackenzieja.

Očekuje se da će plutajući solarni sustavi imati stabilan tržišni udio u usporedbi s ukupnom globalnom potražnjom za solarnom energijom, pri čemu se očekuje porast ukupne godišnje stope rasta (CAGR) za plutajuće solarne energije (FPV) za 15% u sljedećih deset godina, prenosi Energetika.

Wood MacKenzie predviđa da će 15 zemalja premašiti 500 MW kumulativnih FPV instalacija do 2031., pri čemu će Indonezija, Indija i Kina činiti gotovo 70% ukupne potražnje za FPV u 2022.

Tržište Azije i Pacifika imalo je približno 3 GW plutajućih solarnih projekata u 2022., pokrivajući preko 90% plutajuće solarne potražnje te godine, prema analizi.

Zemlje poput Kine, Indonezije, Indije, Južne Koreje i Tajlanda razvijaju više plutajućih solarnih projekata.

U Kini će projekti plutajućih FN sustava rasti stabilnim tempom u budućnosti, s kumulativnim plutajućim kapacitetom koji će premašiti 13 GW do 2031. uz 12% CAGR tijekom sljedećih 10 godina, prema istraživanju.

S gotovo 150 MW, Europa je druga najveća regija za FPV potražnjom, s Nizozemskom na čelu, a slijedi je Francuska, objavio je ReNews.biz.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.