3 min. čitanja

Plovkom na moru love samo oni koji znaju kako ga pravilno koristiti

Plovkom na moru love samo oni koji znaju kako ga pravilno koristiti
Foto: Depositphotos

Plovkom na moru ne lovi puno ribolovaca, premda bi točnije bilo reći da plovkom na moru love samo oni koji znaju kako ga u potpunosti iskoristiti. Ribolovne tehnike koje podrazumijevaju plovak kao dio sistema su brojne i omogućuju skoro nepreglednu primjenu.

Jedna od tehnika lova koja je nepravedno zanemarena i većini morskih ribolovaca gotovo nepoznata je prastara lift-tehnika, koju je prvi puta davne 1653. godine u svojoj knjizi The Compleat Angler u tančine opisao Izaak Walton.

Lift-tehnika je temeljno namijenjena lovu ciprinida na slatkim vodama i u većini plovkaroških pristupa zbog svoje lovnosti zauzima kultno mjesto. Princip ove postave je vrlo jednostavan, započinje ovaj tutorijal za Radio Zadar Boris Bulić.

Plovak je dug i tanak, izrađen od paunovog ili guščjeg pera ili pak od plastičnih prozirnih cjevčica s tim da je sami vrh plovka jarko obojan. U samom lovu tijelo je plovka najvećim dijelom, često i više od 4/5 potopljeno tako da iznad površine viri samo jasno vidljiva antena.

Olovno opterećenje leži na dnu, a u nastavku je predvez s jednom ili dvije udice.

Riba koja prihvaća tako ponuđenu ješku koja također leži na dnu nalazi se u nagnutom položaju, glavom prema dolje. U trenutku kada pokupi ješku, riba se ispravlja i na taj način odiže predvez, a s njim i olovno opterećenje koje plovak drži u uronjenom radnom položaju. Zbog gubitka opterećenja plovak počinje izranjati što je pravi trenutak za kontru.

Naravno, u zavisnosti od veličine lovine, udice i težine olovnice, do samoubadanja često dolazi i prije same kontre. A u situacijama u kojima riba ponuđenu ješku odvlači bez odizanja glave ili vraćanja tijela u vodoravni položaj, plovak počinje ili kliziti po površini ili koso uranjati, a što je također dobar trenutak za kontriranje.

Pribor za lov ovakvom tehnikom je također jednostavan, ali nipošto univerzalan

Štap za ovakav lov može biti direktaš ili bolognese, a u situacijama kada se lovi na dubinama ispod metra i matcher. Naime, plovak za ovakav lov ne može biti klizne nego fiksne montaže tako da je udaljenost između plovka i olovnice u svakom zabačaju fiksna i stalna i tijekom zabačaja i za vrijeme samog lova što se bez štapa adekvatne duljine ne može kvalitetno odraditi.

Sam zabačaj je najjednostavnije odraditi izbacivanjem ispod ruke, podbacivanjem, na način da se predvez drži u lijevoj ruci dok se napeti štap postavlja u smjeru točke na koju želimo izbaciti plovak. Uz malo prakse, nakon što se sinkrono predvez iz ruke otpusti, a štapom izbaci prema naprijed, postiže se skoro 100 postotna preciznost koja je u ovakvom ribolovu jako važna.

Moguće je zabacivati na klasičan način preko glave, ali to zahtjeva puno više prostora pri čemu je preciznost izbačaja poprilično smanjena.

Kod ribolova na manjim udaljenostima i dubinama, direktaš ili šteka je dobar izbor. Kod ovog štapa nema provodnika nego je struna sa štapom povezana samo preko vršnog segmenta tako da se lovi na ograničenom dometu, ali zato uvijek na istoj točki. Budući da ovi štapovi mogu biti dugi i do 15 metara, s njima se mogu ostvariti sasvim dostatne udaljenosti. Ipak, na moru su ovu štapovi rijetko korišteni i to ponajprije zbog njihove visoke cijene i osjetljivosti spojnih elemenata kojima sol može u kratkom vremenu ozbiljno naškoditi.

Ipak, kod nas na moru se umjesto dugih i skupih modela najčešće koriste modeli dugi do 7 metara koji se zapravo u slučaju kačenje ribe ne rastavljaju poput klasičnih šteka već se riba jednostavno izvlači baš kao u lovu s klasičnim plovkaroškim štapovima.

A za razliku od direktaša, bolognese je štap koji podrazumijeva i rolu.

Izbačaj kod ovih štapova je posebno osjetljiva stavka jer je dovoljno samo malo vjetra da bi se struna zamrsila oko vrha. Kod lova s ovakvim priborom struna ne smije ležati na površini mora već mora biti u zraku kako bi kontra bila pravovremena. Naime, bolognese štapovi su u kontriranju jako spori i put do kontre stoga treba što je moguće više skratiti.

Ovi su štapovi također, vrlo krhke konstrukcije tako da zahtijevaju pažljivo rukovanje. No unatoč toj krhkosti, uz pravilno korištenje, bolognesi s lakoćom izlaze na kraj s uistinu velikim ribama.

Match štapovi su nešto jeftiniji, istina, ne svi, ali ih se može naći po pristupačnijim cijenama. Ovi štapovi također imaju rolu i s njima su zabačaji lakši, a lovne daljine veće, no za razliku od lova bologneseom u ribolovu s match štapovima struna mora ležati na površini ili neposredno pod površinom.

Tako je lov s matcherom s lift-sistemom pogodan na manjim dubinama ponajviše zbog fiksnog položaja plovka i činjenice da su matcheri u startu kraći od direktaša i bolognese štapova.

Naravno, kao i u svim ostalim ribolovnim tehnikama i ovdje postoji mogućnost kalkulacije i kombinacije s ostalim srodnim i sličnim tehnikama.

Cijeli tekst Borisa Bulića pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.