3 min. čitanja

Plin se u Jadranu proizvodi od listopada 1999. - Ina dosad proizvela 22 milijarde prostornih metara plina na Jadranu

Plin se u Jadranu proizvodi od listopada 1999. - Ina dosad proizvela 22 milijarde prostornih metara plina na Jadranu
Foto: INA

Jadranska plinska polja od velike su važnosti za neovisnost hrvatskog energetskog sustava, a program razrade postojećih polja jedan je od najvećih investicijskih projekata Ine, u koji će se potencijalno uložiti oko 1,5 milijardi kuna, istaknuto je na obilježavanju proizvodnje 22 milijarde prostornih metara prirodnog plina na Jadranu.

Kako se navodi u priopćenju Ine, plin se u Jadranu proizvodi od listopada 1999. godine, a ove godine Inino Istraživanje i proizvodnja slave velikih 70 godina neprekinutog rada. Tom su prilikom posadu na proizvodnoj platformi Ivana A, udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, posjetili predstavnici Uprave i menadžmenta Ine, predvođeni predsjednikom Uprave Péterom Rataticsem.

Prilika je iskorištena i za posjet bušaćoj platformi Labin, članice Ina Grupe Crosco, koja je angažirana krajem kolovoza za projekte koje INA trenutačno provodi na jadranskim plinskim poljima.

Iz Ine podsjećaju da su 2019. pokrenuli Razradni program Sjeverni Jadran, čija je svrha definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, čime bi se zaustavio prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je Ina operator Sjeverni Jadran, Marica i Izabela.

Kompanija je pokrenula projekt kako bi i u idućim godinama nastavila s proizvodnjom plina s Jadrana i preokrenula očekivane trendove proizvodnje zbog starosti polja, stoji u priopćenju.

Provedbu pojedinačnih projekata Ina je započela u rujnu 2020., kada je izbušena bušotina Irena-2, prva u nizu od potencijalno jedanaest bušotina koje se planiraju izbušiti u sklopu tog programa.

Dosad je izrađeno pet novih bušotina: Ika B-1R-DIR i MARICA-D-DIR puštene su u proizvodnju

U ožujku je počela proizvodnja prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR, a godišnja proizvodnja nove bušotine bit će na razini od oko 40 milijuna prostornih metara, što je trenutačno gotovo sedam posto Inine proizvodnje plina na moru i kopnu, navodi se u priopćenju.

U svibnju je počela proizvodnja iz nove bušotine MARICA D, čija će godišnja proizvodnja biti na razini od 11,5 milijuna prostornih metara. Ostale bušotine Irena-2, Ilena-2 VER i Ida D-1 VER podrazumijevaju potencijalnu izgradnju novih platformi, o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u sljedećim godinama, navode iz Ine.

- Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 1,5 milijardi kuna. Kampanja izrade novih bušotina i gradnje potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što će imati pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe i cjelokupno gospodarstvo. Ovakvi uspješni projekti svjedoče o važnosti strateškoga i odgovornoga upravljanja resursima, u cilju razvoja gospodarstva i povećanja udjela domaće proizvodnje - istaknuo je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics.

Po riječima operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina Nikole Mišetića, definirane su lokacije za nove bušotine, od kojih se dvije odnose na bušenje s postojećih platformi, dok se devet bušotina nalazi na novim lokacijama na kojima nema postojećih platformi, nego će se iste bušiti na otvorenom moru.

- Posjedujemo potrebno znanje i iskustvo nužno za ovakve projekte i ponosni smo na činjenicu da ovu kampanju na moru Ina po prvi puta u povijesti provodi samostalno. Kompanija će kampanju na moru nastaviti i u sljedećem razdoblju kako bi ostvarila novu proizvodnju i puni potencijal s jadranskih polja - izjavio je Mišetić, dodavši da Ina sve svoje projekte provodi u skladu s najboljim industrijskim praksama vodeći računa o najvišim sigurnosnim standardima i standardima zaštite okoliša, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.