2 min. čitanja

PLENKOVIĆ U 3. MAJU Potpisan ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona

PLENKOVIĆ U 3. MAJU Potpisan ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona
Foto: 3. Maj / Facebook

RIJEKA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom posjete Rijeci, svratio je do 3. Maja gdje se sastao s predstavnicima tog brodogradilišta, na čelu s direktorom Edijem Kučanom. Pritom su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor Brodogradilišta 3. Maj Edi Kučan potpisali su Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja br. 514.

Plenković je naglasio da je ovo važan iskorak za 3. Maj. Podsjetio je da je zajedničkim dogovorom otprije dvije godine te velikim povjerenjem u g. Kučana i njegove suradnike, odlučeno ponovno pokrenuti brodogradnju u riječkom 3. Maju.

Foto: Vlada RH

– Oni su se pokazali izrazito učinkoviti. Znate da smo u rujnu prošle godine bili ovdje na porinuću Algoma Intrepida, prvog broda koji je dovršen. S ovom novogradnjom 514, a riječ je o brodu za prijevoz automobila, Vlada još jednom iskazuje povjerenje prema trećemajcima, kojih je sada ovdje zaposleno oko 850, zajedno još 350 kooperanata – kazao je Andrej Plenković.

Poslovanje na tržišnim osnovama

Plenković je uvjeren da će se na ovaj način ostvariti viša cijena, kada se ovaj brod dovrši i bude se prodavao. Time će troškovi njegove proizvodnje, ali i iskorak koji je Vlada jamstvima dala prema 3. Maju, biti namireni.

– Upravo na ovaj način s bitnom ulogom hrvatske brodogradnje Jadranbroda nastojimo revitalizirati brodogradnju tako da kontroliramo troškove i da dugoročno njihova aktivnost bude na tržišnim osnovama. U tom smo smislu zadovoljni da se ovdje, praktički u blizini, pozicionirao i ‘MKM Yachts’. Riječ je o kompaniji koja je u Uljaniku dovršila polarni kruzer Eclipse – brod kakvog praktički gotovo da i nema uopće u svijetu. Razgovarali smo prije 10-ak dana s njihovim vlasnikom, spremni su ovdje graditi Eclipse 2. Po nama, dugoročna revitalizacija te industrije omogućit će i proizvodnju i izgradnju nekoliko takvih brodova. Siguran sam, ako to tako bude, da će biti posla i za 3. Maj i za Uljanik – rekao je, dodavši da se i u Uljaniku nastoji revitalizirati brodogradnja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.