2 min. čitanja

Plenković: “Proširit ćemo kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubika plina”

Plenković: “Proširit ćemo kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubika plina”
Foto: LNG Hrvatska

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u glavnom gradu Latvije Rigi na sastanku na vrhu Inicijative triju mora gdje je, u svom obraćanju, najavio da će Hrvatska proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a njeni ciljevi su jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske i sigurnosne suradnje.

– Današnji summit bavio se prije svega kontekstom sigurnosne situacije u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu. Video porukom skupu se obratio i ukrajinski predsjednik Zelenski, bili su tu i ministri vanjskih poslova SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Japana koji su dali jednu široku potporu ovoj inicijativi – rekao je Plenković.

Foto: Vlada RH

Podsjetio je da je Inicijativa  pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude te da je prije svega usmjerena na tri područja suradnje – energetiku, daljnju digitalizaciju i prometnu povezanost. U sklopu Inicijative triju mora postoji investicijski fond koji je namijenjen sufinanciranju projekata iz ta tri područja suradnje.

– Hrvatska je dovršila jedan od svojih ključnih projekata kojeg smo bili istaknuli na početku ove inicijative, a to je dovršetak LNG terminala Krku. Danas sam iskoristio prigodu i najavio da ćemo ići u daljnje investicije i podizanje postojećih kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska ide daleko iznad potreba hrvatskog gospodarstva i kućanstava – poručio je premijer te naglasio da se time omogućuje Hrvatskoj da postane energetsko regionalno čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, BiH i Mađarsku.D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.