1 min. čitanja

NOVA ODLUKA VLADE Mjere za gorivo na snazi još dva tjedna

NOVA ODLUKA VLADE Mjere za gorivo na snazi još dva tjedna
Foto: Vlada RH

Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih  i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Vlada je već nekoliko puta intervenirala što se tiče cijena goriva – smanjivale su se trošarine, ali i marže. Posljednji put fiksirana je cijena goriva na benzinskim postajama koje nisu na autocestama.

Vladi je ostalo još vrlo malo prostora za intervenciju – može smanjiti trošarine za 37 lipa na benzin i 19 lipa za dizel, jer minimalne trošarine propisuje Europska unija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.