3 min. čitanja

Plenković: "HRM je u ovom mandatu prioritet!"

Plenković: "HRM je u ovom mandatu prioritet!"
Foto: MORH

Vojni analitičar Igor Tabak na Facebooku je napisao kako je HRM-u nužno potrebna opća modernizacija i ozbiljno opremanje.

Premijer Andrej Plenković s ovim se slaže i kaže da je vrijeme da Hrvatska ratna mornarica dođe na red. Čak štoviše, tvrdi da je modernizacija mornarice ključni veliki projekt njegovog trećeg mandata.

Tako nakon novih borbenih aviona očito postoji ozbiljan plan poboljšati "situaciju na valovima". Vrijeme je, barem tako tvrdi premijer, da uz višenamjenske avione Hrvatska dobije i višenamjenske brodove. Ili barem jedan takav.

- Jedan od projekata svakako je i taj brod koji se spominje, mi smo pred finaliziranjem razgovora na koji i kakav način će se naručiti i od koga će se naručiti, što će taj brod sadržavati i kakav će biti - rekao je ministar obrane Ivan Anušić.

Ostaje samo nadati se da najava o opremanju i modernizaciji HRM-a kao top prioriteta Vlade u trćem mandatu neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Dovoljno se samo sjetiti priče oko ophodnih brodova...

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesu li ophodni brodovi iz Brodosplita klase Omiš zastarjeli, nesigurni u ratu i neučinkoviti u miru?
Rat u Ukrajini pokazao je kako su obalno ophodni brodovi klase OOB-31 Omiš potpuno neusklađeni i anakroni s novom erom ratovanja, nemoguće ih je štititi i u matičnoj luci, pogotovo u ratnoj misiji, uz goleme potencijalne ljudske i materijalne gubitke, a u mirnodopskim su uvjetima neracionalni i neučinkoviti. Za MORH
NOVI OPHODNI BROD STIŽE ZA DEVET MJESECI Anušić s Debeljakom potpisao ugovor za isporuku
Nakon šest godina i isporuke prototipa obalno-ophodnog broda Omiš za Hrvatsku ratnu mornaricu, nazire se kraj sage između Ministarstva mora i Brodosplita o završetku gradnje i preostala četiri broda iz ove klase. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, u ime Ministarstva obrane, i Tomislav Debeljak, u ime graditelja
SLUČAJ OPHODNI BRODOVI Država s još javnog novca sufinancira nedovršeni posao Brodosplita
Nedavno smo pisali o nikad dočekanim i upitno kvalitetnim ophodim brodovima klase Omiš za koje je ugovor potpisan još 2014., isporuka trebala biti 2018., a 2024. još zapravo nemamo ništa. Od dogovorenih pet brodova isporučen je samo jedan i to po lošijoj tehnološkoj specifikaciji od optimalne za takav tip vojnog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.