3 min. čitanja

FOTO Pješčani Kraken osvojio 12. Festival skulptura u pijesku na Rabu

FOTO Pješčani Kraken osvojio 12. Festival skulptura u pijesku na Rabu
Foto: Festival skulptura u pijesku / Facebook

LOPAR - Proglašenjem najboljih pješčanih megaskulptura i fotografija na temu pijeska na Rajskoj plaži, u Loparu na otoku Rabu završio je 12. Festival skulptura u pijesku kojeg od njegovog osnivanja uspješno zajednički organiziraju Turistička zajednica općine Lopar u suradnji s Centrom za kulturu Lopar i Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba, uz pokroviteljstvo Općine Lopar.

Mladi su umjetnici, njih osmero, u svega četiri dana, od 27. do 30. lipnja, među brojnim kupačima i posjetiteljima, pod vrelinom sunca Rajske plaže, od zlaćanog loparskog pijeska natapanog isključivo vodom, stvarali jedinstveni skulptorski imaginarij na temu morskih čudovišta, piše Rab danas.

Posljednjeg lipanjskog dana, izrada pet impozantnih skulptura završila je točno u 17,00 sati, a onda je festivalski žiri vijećao o najboljima među njima. Žiriju su istovremeno predane i fotografije s motivom loparskog pijeska onih autora koji su se prijavili na otvoreni natječaj, a u 19,00 sati proglašeni su i pobjednici.

Najboljim morskim čudovištem među kreacijama 12. FSUP-a proglašen je „Kraken“ kojeg su zajednički oblikovali Valentina Rašan i Maksimilijan Vučinović, drugo mjesto pripalo je skulpturi „Bepo“ Roberte Mikelić i Noe Ružića-Stasiowa, dok je broncu zavrijedila „Sirena“ Augusta Popijača.

Među fotografima prvo je mjesto zauzela Marija Kordić s fotografijom „Sandy Octopuss“, drugi je s fotografijom „Work in progress“ bio Dražen Kasprek, a treći Franko Benić s fotografijom „Little Helpers“.

Medalje i zahvalnice nagrađenima, ali i svim sudionicima te timovima iz logističke i organizacijske potpore Festivala, zajedno su uručili načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, zamjenik direktora TZO Lopar Ivan Pičuljan i ravnatelj Centra za kulturu Lopra David Hrabrić.

Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije, koja se tradicionalno održava od 2012. godine, je akademski slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umjetnička voditeljica festivala akademska kiparica Paula Banić.

- Festival je i ove godine bio za umjetnike zahtjevan i izazovan, a za publiku iznimno atraktivan, no on za Lopar nema samo umjetnički značaj već je i vrhunsko turističko događanje. Velika je to promocija Lopara kao destinacije s najviše pješčanih plaža na Jadranu. Premda je za izradu skulptura bio potreban izniman fizički napor, zadovoljstvo umjetnika tim je veće. Svima njima, na čelu sa stručnom voditeljicom festivala Paulom Banić i prof. Kauzlarićem Atačem, hvala na izvrsnoj organizacijskoj suradnji i uspješno realiziranom 12. izdanju Međunarodnog festivala skulpture u pijesku - poručio je zamjenik direktora TZ općine Lopar Ivan Pičuljan.

Hrvoje Hodak

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.