3 min. čitanja

PITANJE JE DANA Ukrajinci u tišini sprovode veliku operaciju oslobađanja važnog poluotoka

PITANJE JE DANA Ukrajinci u tišini sprovode veliku operaciju oslobađanja važnog poluotoka
Foto: Screenshot Twitter / Jutarnji list

Pitanje je dana kada će Oružane snage Ukrajine osloboditi Mikolajivsku oblast od okupatora, 24. prosinca je objavio je RBC-Ukraine pozivajući se na izjavu glasnogovornice osloboditeljskih snaga južne Ukrajine, Natalije Humenjuk, koju je dala za TV kanal ‘Sloboda‘.

Prema njezinim riječima, situacija na poluotoku Kinburn i dalje je teška jer ruske snage i dalje onamo dovlače oružje i ljudstvo kopnenim putem. U isto vrijeme, ne prestaju granatirati obližnja naselja na očakivskom i kutsurubskom području.

- Nastavit ćemo s našim zadacima i vjerujem da ćemo vrlo skoro moći objaviti da je Mikolajivska oblast posve oslobođena - kazala je Natalija Humenjuk.

Podsjećamo, ranije je gradonačelnik Mikolajiva, Vitalij Kim, rekao da će oslobađanje Kinburna zagarantirati sigurnost cijele lokalne zajednice koja je pod neprestanom vatrom okupatora, prenosi Jutarnji list.

Prije rata, poluotok Kinburn je bio popularan među turistima. Rusi su ga zauzeli u lipnju i od njega napravili vojnu bazu. Odande su ispaljivali rakete i bespilotne letjelice na ukrajinski teritorij te gađali brodove koji su prevozili žito. S nedavnim oslobađanjem Hersona, Kinburn se našao unutar dometa masovne ukrajinske artiljerije.

Kinburn je poluotok dugačak oko 40 kilometara i širok između najmanje četiri i 12 kilometara, a Kinburska prevlaka nalazi se na njegovom najzapadnijem dijelu. Tjesnac između prevlake i sjeverne obale luke Očakiv širok je četiri kilometara što su Ukrajinci iskoristili da desantnim čamcima doplove na poluotok.

Poluotok je ravan, većim dijelom prekriven pijeskom i slanim močvarama. Djelomično je pošumljen hrastovima i borovima. Na njmu se nalazi i Nacionalni park "Biloberezhia Sviatoslava", koje je prije rata bio popularno mjesto za izlete, a veći dio poluotoka je nenaseljen.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski specijalci u velikom desantu prešli Dnjepar i zauzeli strateški poluotok!
Ukrajinske specijalne postrojbe izvršile su pomorski desant na Kinburnsku prevlaku / poluotok, strateški važnoj lokaciji u Hersonskoj oblasti, piše Forbes. Cijelu su operaciju danioma držali u tajnosti, no sad je objavljen i niz snimki iskrcavanja na lijevu obalu Dnjepra koju drže ruske okupacijske…
Ukrajinci najavili: “Vratit ćemo poluotok Krim do kraja godine, a rat s Rusijom je gotov do proljeća!”
Ukrajinske snage mogle bi se vratiti na Krim do kraja prosinca i cijeli rat s Rusijom bit će gotov do proljeća, prognozirao je zamjenik ukrajinskog ministra obrane. Volodimir Havrylov, umirovljeni general-bojnik, izjavio je kako se njegova zemlja nikad neće prestati boriti do pobjede, te je čak ura…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.