2 min. čitanja

Ukrajinci najavili: "Vratit ćemo poluotok Krim do kraja godine, a rat s Rusijom je gotov do proljeća!"

Ukrajinci najavili: "Vratit ćemo poluotok Krim do kraja godine, a rat s Rusijom je gotov do proljeća!"
Foto: Google Earth / Screenshot

Ukrajinske snage mogle bi se vratiti na Krim do kraja prosinca i cijeli rat s Rusijom bit će gotov do proljeća, prognozirao je zamjenik ukrajinskog ministra obrane.

Volodimir Havrylov, umirovljeni general-bojnik, izjavio je kako se njegova zemlja nikad neće prestati boriti do pobjede, te je čak uračunala potencijal ruskog nuklearnog napada.

Ministar je u intervjuu za Sky News rekao kako vjeruje da je vjerojatnost atomskog napada Rusije niska, ali je rekao:

- Da, bila bi to drama, ali taktički nuklearni napad nije prijetnja koja će nas spriječiti od nastavka rata za nastavak oslobođenja naše zemlje.

Kad je riječ o izgledima za mirovne pregovore s Kremljem, g. Havrylov je rekao da će se oni dogoditi tek kada ruske postrojbe budu spremne napustiti svaki centimetar Ukrajine, uključujući Krimski poluotok koji je ruski predsjednik Vladimir Putin zauzeo 2014. i dijelove istoka Ukrajine koje su držali separatisti koje podupire Rusija posljednjih osam godina.

- Nije važno kakav je scenarij na stolu. Ljudi su platili s puno krvi i puno truda za ono što smo već postigli. I svi znaju da je svako odgađanje ili zamrznuti sukob samo nastavak ovog rata protiv postojanja Ukrajine kao nacije. Unutar društva u Ukrajini postoji odluka da idemo do kraja - rekao je u Londonu tijekom posjeta Velikoj Britaniji ovog tjedna.

Ukrajinske postrojbe, potpomognute zapadnim oružjem, ostvarile su iznimno značajnu pobjedu ranije ovog mjeseca ponovnim zauzimanjem južnog grada Hersona, prisiljavajući ruske postrojbe na povlačenje natrag na istočnu stranu rijeke Dnjepar.

To je bio jedini regionalni glavni grad kojeg je zauzela Rusija.

Upitan je li uspjeh učinio da se drugi ciljevi osjećaju vjerojatnijima, poput ponovnog zauzimanja Krima, Havrylov je rekao:

- Samo je pitanje vremena i, naravno, željeli bismo to učiniti prije nego kasnije.

Rekao je da bi tome moglo pomoći ono što je poznato kao događaj "crnog labuda" - nešto nepredvidivo - koji se događa u Rusiji, poput iznenadnog kolapsa Putinova režima.

- Mislim da se Rusija može suočiti s crnim labudom u svojoj zemlji, unutar Rusije i to može pridonijeti uspjehu nas s Krimom - kazao je ukrajinski ministar.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.